Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Conferinţă de presă Cu referire la Starea de urgenţă din Japonia

Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de pe lângă Ministerul Mediului monitorizează în permanenţă evoluţia situaţiei la CAE din Japonia, în special la CAE de la Fukushima Daiichi, prin intermediul comunicaţiei stabilite cu Centrul pentru Incidente şi Urgenţe (IEC) al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA). Accidentul nuclear este atribuit în prezent la categoria a IV, conform scării internaţionale de evenimente nucleare şi radiologice. Aceasta înseamnă accident nuclear cu consecinţe locale - cauză a scurgerilor minore de material radioactiv în mediul ambiant chiar şi în condiţii de implementare  măsurilor necesare.

Din datele operative de la AIEA (la 16 March 2011, 03:55 UTC) situaţia unităţilor CAE este sub control total, iar în special la CAE de la Fukushima Daiichi, este următoarea:

Reactoarele sunt menţinute închise (stinse) în continuare. Nu există alimentare cu electricitate şi nici generatoare diesel care să furnizeze energie. Sunt în funcţiune generatoare mobile de electricitate. Emisia controlata de gaze radioactive la unitatea 3 a început încă în data de 13 martie. Se presupune că a fost eliberată intenţionat în atmosfera o cantitate de gaze radioactive din conducta de evacuare, în scopul micşorării presiunii interioare. De pe teritoriul  obiectivului nuclear a fost evacuat personalul auxiliar. Deservirea reactoarelor este efectuată de o echipă de 50 de specialişti, care sunt schimbaţi periodic.  Ultimul incendiu de la unitatea IV este stins la 15 martie, ora 21:15 UTC). Nivelul apei în bazin este cu 210 cm peste barele de combustibil. Pentru suplinirea apei sunt conectate generatoare diesel.
  
Echivalentul debitului dozei ambientale în afara CAE de la Fukushima este în jur de 0,16 mSv oră, sau de circa 200 de ori mai mare decât fondul gama natural specific zonei.
 
Autorităţile japoneze au solicitat official asistenţa AIEA în experţi şi echipament specializat. În acest moment procedurile de demerare a asistenţei tehnice internaţionale sunt în derulare. Vor fi aplicate toate resursele accesibile ale AIEA, posibil şi resursele reţelei internaţionale de reacţionare şi asistenţă (RANET) cât şi capacităţile țărilor-membre disponibile.
 
Din considerentele că Republica Moldova este situată la o distanţă de peste 8500 km, consecinţele unui eventual accidentul nuclear de la CAE de la Fukushima nu vor prezintă pericol.

La moment, în republică fondul radioactiv (echivalentul debitului dozei ambientale) este cuprins între limitele de 0,05 – 0,15 micro Sieverţi oră (corespunde valorilor normale) iar situaţia radiologică este sub control. Toate structurile statale cu funcţii şi responsabilităţi  în domeniu dispun de capacităţi necesare de reacţionare operativă şi interacţionează prin schimb operativ de informaţii.
  

În acest context, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) organizează o conferinţa de presă, joi, 17 martie, la orele 15-00 în sediul ANRANR, Alecu Russo, 1, etajul 6.

 
Detalii de contact: tel 31 11 39 Ionel Bălan – Director adjunct;
                               31 11 38  Ion Apostol - Şef adjunct direcţie

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori2996359