Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

FukushimaAccidentul nuclear de la Fukushima 
(situaţia la 12 Aprilie 2011, ora 9:00 a.m.)

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) confirma ca la 11 aprilie 2011 la orele 08:16 UTC a avut loc un nou cutremur în Japonia, cu magnitudinea de 6.6 grade pe scara Richter. Epicentrul cutremurului a fost la 68 km faţă de centrala nuclearo-electrică (CNE) Fukushima-Daiichi, la 60 km faţă de CNE Fukushima-Daini, 61 km faţă de CNE Tokai, 173 km faţă de CNE Kashiwazaki-Kariwa si 179 km faţă de CNE Onagawa.

         Agenţia Japoneză de Siguranţă Nucleară şi Industrială (NISA) a atribuit astăzi accidentul de la CNE Fukushima Daiichi la nivelul maxim 7 al scării AIEA de evenimente nucleare şi radiologice INES. Nivelul 7 al INES clasifică accidentul la accidente majore, ce înseamnă eliberări necontrolate masive de material radioactiv cu efecte asupra sănătăţii şi mediului, ce necesită măsuri planificate extinse de combatere a consecinţelor.

         Atribuirea noului nivel al calamităţii este rezultat al revederii accidentului sub aspect sinergic provenit de la toate reactoarele 1, 2 şi 3 afectate, spre deosebire de clasificarea anterioară, care se baza pe evenimente separate la fiecare reactor în parte (la reactoarele 1, 2, 3 – accidente de nivelul 5, iar la reactorul 4 – accident de nivelul 3).

         Re-evaluarea nivelului accidentului nuclear de la Fukushima este rezultat al acumulării datelor privind eliberarea necontrolată a materialului radioactiv în mediu, care în prezent (pe toată perioada de la accident) constituie 10% de la cantitatea materialului radioactiv eliberată în atmosferă în rezultatul accidentului de la Cernobâl din aprilie 1986.

         Procedura de estimare a reitingului evenimentului este o procedură planificată şi aplicată la toate evenimentele de acest tip, în rezultatul acumulării şi prelucrării datelor monitorizării mediului ambiant şi sănătăţii populaţiei din regiune.

         Aducem aminte, că rezultatul accidentului de la Fukushima este cauză a pierderii controlului asupra funcţiei de răcire a reactoarelor 1,2 şi 3 şi a depozitului de combustibil nuclear ars de la reactorul 4. Controlul funcţiilor la CAE a fost perturbat de efectele nefaste ale seismului urmat de ţunami, care a şi deteriorat sistemele de răcire de bază şi de rezervă de la CAE.

         Măsurările efectuate de ANRANR indică că concentraţiile radionuclizilor în mediul ambiant sunt în limitele admisibile şi nu prezintă careva pericol pentru mediu sau populaţie. Astfel, echivalentul dozei ambientale gama are valori ce nu depăşesc0,2 10 -6Sv. Concluzii: emisiile radioactive de la centrala Fukushima-Daiichi nu prezintă risc radiologic pentru Republica Moldova.

Sursa de informare: AIEA, NISA, măsurări expres efectuate de ANRANR.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori2996867