Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Liderii G8 adoptă decizie privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

cosFUMLiderii celor opt state puternic industrializate au convenit, marti, in cadrul summitului G8, insula Hokkaido Toyako, Japonia, asupra reducerii "cu cel putin 50 la suta" a emisiilor de gaz cu efect de sera pana in anul 2050 si a definirii ulterioare a obiectivelor pe termen mediu, a anuntat premierul nipon, Yasuo Fukuda, citat de agentiile internationale de presa. Acesta este primul acord major in domeniul mediului semnat si de SUA, una dintre tarile cele mai reticente la adoptarea de masuri radicale pentru reducerea incalzirii globale.

G8 intentioneaza "sa adopte in urma unor negocieri sub egida ONU un obiectiv de reducere cu cel putin 50 la suta a emisiilor mondiale de gaz cu efect de sera pana in 2050, recunoscand ca aceasta provocare mondiala nu poate fi abordata decat printr-o riposta globala", se arata in declaratia G8 privind incalzirea globala. "Pentru a se ajunge aici va fi nevoie de obiective pe termen mediu si de planuri nationale pentru reducerea emisiilor", se mentioneaza in document. Aceste planuri, care vor fi adoptate de fiecare tara in parte, "ar putea reflecta diverse abordari". Desi insista asupra "contributiei tuturor economiilor principale", in special a tarilor emergente, textul declaratiei G8 recunoaste ca "rolul de motor" in combaterea incalzirii climatice trebuie sa fie jucat de economiile dezvoltate. "Binenteles, nu putem realiza obiectivul pe termen lung fara contributii majore ale altor poluatori", a precizat Yasuo Fukuda pentru presa. "La Reuniunea EconomiilorMajore de maine vom solicita cooperarea lor", a adaugat premierul nipon. Dosarul reducerii emisiilor de gaze de sera va reveni miercuri pe masa discutiilor, in ultima zi a summitului, urmand sa fie abordat intr-un reuniune G8 cu alte opt tari: Australia, Coreea de Sud, China, India, Brazilia, Africa de Sud, Mexic si Indonezia. Aceste 16 tari produc aproape 80% din emisiile poluante mondiale.

Acordul semnat marti de liderii celor opt state puternic industrializate reprezinta un important pas inainte in combaterea incalzirii climatice. Anul trecut, la summitul dela Heiligendamm, Germania, G8, din care fac parte Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, a convenit doar sa "aiba in vedere cu toata seriozitatea" o reducere cu jumatate a emisiilor poluante pana la jumatatea secolului. Formularea mai precisa de anul acesta a necesitat o schimbare de pozitie din partea Washingtonului, care refuza pana acum sa se angajeze pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, atata timp cat tarile emergente precum China si India nu sunt supuse unor constrangeri echivalente. Statele Unite au obtinut totusi concesia ca pentru indeplinirea obiectivelor naţionale pe termen scurt sa nu fie mentionat un termen, inainte de 2050.

Acordul convenit de G8 deschide totodata calea pentru negocierile decisive sub egida ONU, ce ar putea conduce la un acord global pentru combaterea schimbarilor climatice. Potrivit AFP, negocierile dintre statele membre ONU ar putea fi finalizate in 2009 printr-un acord care sa inlocuiasca Tratatul dela Kyoto.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3010132