Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Statele din Europa Centrală și de Est și cele din Asia Centrală adoptă noi măsuri pentru a elimina un pericol ascuns - plumbul din vopsea

 MG 3790 MChișinău, Republica Moldova - 19 mai 2016. Statele din Europa Centrală și de Est și cele din Asia Centrală beneficiază de instrumente și îndrumări de specialitate din partea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru a elimina plumbul din vopsea până în anul 2020.
Astăzi la Chișinău și-a început lucrările un seminar în cadrul căruia vor fi prezentate exponenţilor din 17 țări  un set de instrumente regulatorii pentru elaborarea legislației privind plumbul din vopsea.  Din cele 17 țări care participă la eveniment, doar cinci au raportat că au introdus controale obligatorii din punct de vedere juridic pentru plumbul din vopsea. La nivel mondial, 65 de țări au raportat că nu au prevederi legale obligatorii în acest sens, în timp ce pentru alte 71 de țări nu există informații. Între timp, studii efectuate în 37 de țări au arătat că noi vopsele cu conținut ridicat de plumb sunt disponibile pe scară largă consumatorilor din multe părți ale lumii[i]. Chiar și în statele unde această chestiune este reglementată prin lege, vopseaua cu conținut de plumb a fost utilizată în locuințe și clădiri mai vechi, înainte de instituirea controalelor.
Copiii din Europa și din întreaga lume au dreptul să se joace și să picteze fără riscul unui pericol grav pentru sănătate. Soluțiile alternative la plumbul din vopsea sunt foarte răspândite și ieftine. UNEP are plăcerea să ajute statele care iau măsuri pentru eliminarea definitivă a acestui pericol, după alte succese pe plan mondiala subliniat Jan Dusik, Directorul Oficiului Regional UNEP pentru Europa.
 IMG 3799 m MG 3793 mÎn cadrul discuţiilor despre strategiile pentru acțiuni legislative la nivel național și regional, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului al Republicii Moldova a menționat: ”Sunt convins că rezultatele seminarului vor contribui la elaborarea legislaţiei secundare relevante la nivel național. Conform datelor statistice în ultimii cinci ani, Republica Moldova anual a produs circa 14 mii tone și importat circa 7 mii tone de coloranţi, pigmenţi, lacuri şi vopsele dizolvate în soluții ne-apoase. În lipsa reglementărilor naționale privind conținutul plumbului în vopsea, rămîne incertă calitatea vopselelor comercializate cît și  potențialul impactul al acestora asupra mediului și sănătății umane”.
IMG 3795 m mmCadrul legal al Republicii Moldova cu privire la deşeuri și substanțe chimice se concretizează deja. Un proiect de lege cu privire la deşeuri a trecut de prima lectură în Parlament, iar unul cu privire la substanțe chimice va trimis în curând Guvernului spre aprobare. Guvernul Republicii Moldovaîși exprimă angajamentul de a promova cadrul de politică și reglementare privind substanțele chimice, în contextul tratatelor internaționale privind mediul, la care Republica Moldova este parte. Referitor la reglementarea plumbului în produse, inclusiv în vopsele, Guvernul Republicii Moldova a înaintat Parlamentului o iniţiativă legislativă, elaborată de către Ministerul Mediului şi aprobată de Guvern, privind modificarea şi completarea legislației de mediu prin care se stabileşte interdicţii şi restricţii pentru producerea, importul, plasarea pe piaţă şi utilizarea unor substanţe chimice periculoase, inclusiv plumbului în vopsea, carburanţi, şi alte produse”, a subliniat ministrul Munteanu. Discursul poate fi accesat aici:
IMG 3807 mNotă:
Interzicerea plumbului în vopsea a fost discutată pentru prima dată la nivel internațional de către Liga Națiunilor, în anii `20 ai secolului trecut. OMS consideră expunerea la plumb drept unul din primele zece pericole mondiale pentru mediu și sănătate. Otrăvirea cu metale poate afecta pe viață sănătatea copiilor, inclusiv prin IQ scăzut, dificultăţi de învăţare, hipertensiune și convulsii.
Setul de instrumente regulatorii este elaborat de Alianţa Globală pentru Eliminarea Vopselei cu Plumb, care este condusă în comun de UNEP și OMS și are ca obiectiv eliminarea plumbului din vopsea pe plan mondial până în anul 2020.
Ţările în curs de dezvoltare înregistrează cea mai mare creștere a consumului de vopsea, dar în general nu au reglementări care împiedică utilizarea plumbului în vopsea. La seminar participă oficiali și experți în politici din următoarele țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Muntenegru, Republica Moldova, Republica Serbia, Republica Uzbekistan, Federația Rusă, Tadjikistan, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turkmenistan și Ucraina.
Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12 (modele durabile de consum și producție) are ca scop ”gospodărirea ecologică rațională a substanțelor chimice și a tuturor deșeurilor pe tot ciclul de viață al acestora, în conformitate cu cadrele internaționale convenite, și reducerea semnificativă a eliminării acestora în aer, apă și sol, pentru a minimiza impacturile lor negative asupra sănătății umane și mediului” până în 2020.
Despre substanțe chimice și deșeuri - inclusiv plumbul din vopsea - se va discuta mai mult la Adunarea ONU de Mediu care va avea loc la Nairobi între 23 și 27 mai.IMG 3801 mIMG 3796


Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3010133