Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Ministerul Mediului insistă pentru a fi interzise toate tipurile de azbest

az 8În cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova  din 7 decembrie 2016, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, a  solicitat reexpedierea către Parlament a modificărilor la Legea aerului atmosferic, prin care să fie interzise toate tipurile de azbest, inclusiv azbestul alb. Astfel, Guvernul a aprobat în mod repetat interzicerea azbestului de tip crisotil, un proiect de lege urmând a fi expediat din nou Parlamentului spre examinare și aprobare. Amintim că în iunie 2016, ca urmare a unui amendament al deputatului Anatolie Zagorodnîi, cel mai periculos tip de azbest nu a fost interzis în R. Moldova.
Legislativul a aprobat la 17 iunie 2016 interzicerea a cinci tipuri de azbest, pe motiv că al șaselea tip este mai puțin periculos. Azbestul alb – crisotil este singurul tip care nu a fost interzis în iunie 2016 de Parlamentul R. Moldova.
az 1Precizăm că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, toate tipurile de azbest, inclusiv crisotilul, sunt cancerigene și pot provoca mezoteliomul, o formă rară de cancer care se dezvoltă în membrana care învelește multe dintre organele corpului. Aproape 90% din cazurile de cancer mezoteliom dezvoltat la bărbați este provocat de azbest. Fiind lider în utilizare, crisolitul este și lider în provocarea unor boli grave, precum cancerul de plămâni, laringe și ovarian, cancerul mezoteliom, azbestoza (fibroza plămânilor)… Uniunea Europeană a interzis toate tipurile de azbest din 2005. Sursa: ECOPRESA.MD
az 6az 5Ce este azbestul?
Azbestul este o fibra minerala. Poate fi identificata doar cu un tip special de microscop. Sunt mai multe tipuri de fibre de azbest. In trecut, azbestul a fost adaugat unei varietati de produse pentru a le intari si pentru a le face rezistente la foc si pentru a izola caldura.
az 2Cum poate azbestul să afecteze sănatatea?
Din studiile efectuate pe oameni care au fost expusi la azbest in fabrici si santiere navale, stim ca inhalarea unor cantitati mari de azbest poate creste riscul aparitiei de: cancer pulmonar, mesotelioma, un cancer localizat la limita dintre piept si cavitatea abdominala, si azbestoza, in care plamanii devin plini de tesut fibros.
Unde pot întalni azbestul și când poate fi el o problemă?
Multe din produsele fabricate astazi nu contin azbest. Acele cateva produse care inca mai contin azbest ce poate fi inhalat, este obligatoriu sa fie etichetate in sensul acesta. In orice caz, pana in anii ’70, multe din materialele de constructii folosite acasa contineau azbest. Produsele cunoscute care puteau contine azbest in trecut, si conditiile in care acestea puteu emana fibre includ:
Tevile de abur, boilerele, si furnalele izolate cu o manta de azbest sau banda de hartie de azbest. Aceste materiale, puteau emana fibre de azbest, daca erau deteriorate, reparate sau indepartate necorespunzator.
Placile de pardoseala elastica (vinil azbest, asfalt, si cauciuc), captuseala invelisuli de vinil si adezivii folositi la montarea placilor. Slefuirea placilor putea emana fibre. La fel ca si slefuirea sau razuirea podelei in timpul demontarii.
Stratul de ciment, cartonul de azbest, si hartia folosite ca izolatie in jurul furnalelor si a cosurilor. Repararea sau demontarea instalatiilor putea emana fibre de azbest. La fel ca si taierea, sfasierea, slefuirea, gaurirea sau debitarea izolatiei.
Izolatia fonica sau materialele decorative pulverizate pe pereti si tavane. Materialele desprinse, faramitate sau afectate de inundatie puteau emana fibre. La fel si slefuirea, gaurirea si faramitarea lor.
Carpirea si compusii de imbinare pentru pereti si tavane, si vopselurile texturate. Slefuirea, razuirea sau gaurirea acestor suprafete putea emana fibre de azbest.
De asemenea multe dintre produsele de uz casnic vechi cum ar fi manusile rezistente la foc, acoperisul sobelor,fiarele de calcat si uscatoarele de par. Placutele de frana, discul de ambreiaj, si garniturile automobilelor.
az 4Ce trebuie facut si ce nu trebuie facut în cazul azbestului.
Limitati la minimum activitatile in orice zona unde sunt  materiale deteriorate ce pot contine azbest.
Luati toate masurile necesare pentru a preveni deteriorarea materialelor ce contin azbest.
Aveti grija ca demontarea sau reparatiile majore sa fie facute de catre profesionisti.
Nu taiati, nu slefuiti, sau nu gauriti materialele care contin azbest.
Nu slefuiti sau nu incercati sa nivelati pardoselile din azbest.
Cand pardoselile de azbest trebuiesc inlocuite, montati linoleum peste daca este posibil.
Nu tarati materialele care pot contine azbest prin casa.
Daca nu puteti evita sa treceti prin zona respectiva, curatati-o cu un mop ud. Daca o zona mare trebuie curatata apelati la un specialist.
Reparatiile minore ar trebui de asemenea sa fie facute de catre specialisti deoarece exista riscul expunerii la fibre de azot.
Daca totusi decideti dumneavoastra sa faceti reparatiile minore, inainte sa va apucati de ele, examinati cu atentie zona deteriorata pentru a va asigura ca este stabila. Ca o problema generala, orice zona care este mai mare decat marimea mainii dumneavoastra nu este o reparatie minora.
Este indicat pentru sănătatea noastră și a celorlalți să ne informăm asupra materialelor ecologice și sănătoase ce există înainte să începem să renovăm sau să construim o casă.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3002919