Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Perspectivele dezvoltării Asociației Naționale pentru managementul deșeurilor solide în Republica Moldova

Invitatie-Forum-InternationalMiercuri, 1 februarie, la Chișinău și-a desfășurat lucrările Forumul Internațional  ,,Perspectivele Dezvoltării Asociației Naționale pentru Managementul Deșeurilor Solide în Republica Moldova”, organizat sub egida Ministerului Mediului în parteneriat cu Asociația Națională din Republica Moldova pentru Deșeuri Solide – MOLDSWA și cu suportul Agenției Germane pentru Dezvoltare (GIZ).
Agenda de lucru a evenimentului a inclus mai multe rapoarte cu următoarea tematică:
- Rolul asociațiilor specializate în managementul deșeurilor solide în îndeplinirea țintelor asumate și reprezentativitatea membrilor săi în grupurile sectoriale;
- Prezentarea obiectivelor și direcțiile de acțiune urmărite de MOLDSWA, ca asociație națională și profesională în domeniul managementului deșeurilor, pe termen scurt și mediu;
- Diseminarea de Bune practici din România privind funcționalitatea și activitatea Asociației Române pentru Managementul Deșeurilor;
- Proiecte de succes implementate în Republica Moldova;
- Rolul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitare în implementarea unui  Sistem de Management Integrat al Deșeurilor la nivel de localitate, regiune și țară.
20170201 095715În luarea de cuvânt, secretarul de stat al Ministerului Mediului Inga Podoroghin a subliniat faptul că pe parcursul dezvoltării politicii în domeniul managementului deșeurilor, inclusiv a Strategiei de gestionarea deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, a apărut stringenta necesitate de a consolida cadrul legislativ normativ, de a implementa proiecte, de a atrage investiții în sectorul deșeurilor. O altă necesitate este stabilirea formei instituționale la nivel de APL, care va fi responsabilă de implementarea proiectelor investiționale în domeniul deșeurilor la nivel de regiuni. Viziunea strategică a managementului deșeurilor constă în dezvoltarea până în anul 2027 a unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor eficient din punct de vedere economic și care să asigure protecția mediului înconjurător și protecția populației.
20170201 100507În prezent, infrastructura sectorului managementului deșeurilor este puțin dezvoltată, iar deșeurile prezintă sursele principale de poluare a tuturor componentelor de mediu și în acest context reducerea impactului de la acest sector, prin implementarea prevederilor Strategiei de gestionare a deșeurilor, devine o problema primordială.
 20170201 104946La etapa actuală, conform Strategiei de gestionare a deșeurilor, sunt acoperite toate regiunile de management a deșeurilor (8 regiuni de management) cu Studii de fezabilitate, dezvoltate în baza granturilor, cu suportul partenerilor străini: GIZ, CzDA și BEI (Cowi), BERD. Este finalizat Studiul de fezabilitate pentru regiunea de management 1 RDS, ceea ce permite implementarea acestui studiu pentru 5 raioane din Regiunea de dezvoltare Sud (Cahul, Cantemir, Taraclia, Ceadâr-Lunga și Vulcănești). Alte studii de fezabilitate sunt în derulare și vor fi gata pentru implementare la sfârșitul anului 2017.
În cadrul forumului a fost pus în discuție planul de activități pentru anul 2017, ce include întâlniri comune cu autoritățile publice locale, operatori, asociații, societatea civilă, cu scopul de discuta principalele probleme din domeniul managementului integrat al deșeurilor și a identifica soluții pentru implementarea unui sistem eficient, adaptat la realitatea din Republica Moldova.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3009602