Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Ministrul Mediului a întreprins o vizită la Comrat

poza02 comratMiercuri, 29 martie, Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a întreprins o vizită la Comrat, pentru a  avea discuții cu membrii Comitetului Executiv al Găgăuziei, primarii localităților, președinții consiliilor locale, deputații Adunării Populare, despre  acordul de concesiune pentru explorarea zăcămintelor de gaze și petrol din sudul republicii.
La întâlnire au participat și reprezentanți ai societății civile, interesați de detaliile  încheierii acordului de concesiune între guvernul Republicii Moldova și compania SRL Frontera Resources LLC.  Această vizită a fost întreprinsă în contextul numeroaselor supoziții și speculații ale unor surse de informare în masă, precum că acest acord ar putea aduce prejudicii cetățenilor, dar și mediului înconjurător.
IMG 01În discursul său, Valeriu Munteanu a ținut să accentueze următoarele: „Știu că se manipulează cu acest fapt, dar vreau să asigur toți cetățenii că nu există niciun pericol. Se speculează că a fost concesionat teritoriul R. Moldova, dar de fapt a fost concesionat dreptul exclusiv de cercetare a resurselor de petrol și gaze naturale, în niciun caz gaze de șist, după cum vehiculează unele surse mass media. În contract este prevăzut clar că, dacă, compania va avea nevoie să exploreze pe un teren privat, va trebui să obțină acordul acestuia, altfel, în mod unilateral compania nu poate face cercetări.”.
IMG 03Ministrul Mediului a oferit răspunsuri la întrebările puse de către participanții la întâlnire, care au vizat transparența concursului privind desemnarea companiei câștigătoare, detaliile contractului și beneficiile pe care le implică acesta. În acordul de concesionare se menționează că Frontera Resources are drept exclusiv de a explora resursele pe o perioadă de 5 ani, pe o suprafață de 12 mii de kilometri pătrați. Investițiile programate de Frontera Resources sunt de 6 milioane de dolari, pentru cei cinci ani în care se vor face cercetările. Ulterior, după ce vor fi prezentate rezultatele acestor explorări, compania, în baza unui alt contract ar putea primi permisiunea de a începe lucrările de extragere a hidrocarburilor, pentru care vor trebui să facă investiții de pînă la 100 milioane de dolari.
Valeriu Munteanu a dat asigurări că întreg procesul a fost efectuat în condiții de maximă transparență, ținându-se cont de prevederile legislației  în vigoare.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori2996827