Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Ziua internațională a păsărilor

ziua pasarilor 1În fiecare an, la 1 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a păsărilor, care marchează reîntoarcerea acestora din zonele unde au iernat, fenomen urmărit îndeosebi de ornitologi și iubitorii de natură.
Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecție a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susținea ''viața păsărilor sălbatice'' prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii.
În secolele XVIII și XIX, alte țări, precum Olanda și Germania au emis o serie de legi ce protejau anumite specii de păsări.
ziua pasarilor 5ziua pasarilor 6La 19 martie 1902, o Convenție Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, de către reprezentanții a 13 țări europene. Aceasta a fost unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările la nivel internațional.
Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenție internațională privind protecția păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.
În Uniunea Europeană, prima lege cu privire la protecţia naturii a fost Directiva „Păsări”. Adoptată în 1979 şi amendată în anul 2009,  directiva a avut un rol major în stoparea declinului câtorva dintre cele mai ameninţate păsări din Europa, în special prin crearea reţelei ariilor cu protecţie specială (SPA - Special Protection Areas), şi a fost un excelent exemplu de responsabilitate comună şi cooperare între cele 27 de state membre.
În prezent, pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene habitează 500 de specii de păsări sălbatice şi sunt create 5000 de arii cu protecţie specială care fac parte integrantă din reţeaua ecologică Natura 2000, iar în urma acţiunilor ecologiştilor şi voluntarilor,specii precum lopătarul, codalbul şi vulturul imperial spaniol au acum un viitor mult mai bun.
ziua pasarilor 2În termenii actuali ai protecției naturii, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural cu tot ceea ce implica aceasta definiție: reducerea și eliminarea poluării apei, solului și aerului, diminuarea cantității de pesticide utilizate în agricultura și silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaștini, pajiști) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acțiunilor umane exercitate direct asupra pasărilor (capturare cu capcane, fanatoarea, distrugerea cuiburilor).
Se cunoaște faptul că unele specii de pasări, care în trecut erau dependente de un anumit tip de habitat, au dispărut, iar altele au încercat sa se adapteze la medii noi de viață profund modificate sau la unele nou create de om. Pe de altă parte, oamenii au posibilitatea de a ajuta păsările asigurându-le condiții de cuibărit și de hrănire, iar acest lucru se poate face oriunde, atât în rezervații naturale, cât și în grădini sau în parcuri.
ziua pasarilor 3ziua pasarilor 4Fauna vertebratelor din Republica Moldova include 281 specii de păsări, dintre care 89  sunt specii faunistice rare şi sunt incluse în Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, iar 64 de specii sunt incluse în  ediția a treia a Cărții Roşii a Republicii Moldova. Printre acestea se numără cormoranul mic, stârcul galben, Egreta mare, Țigănuşul, Lopătarul, Lebăda de vară, Stârcul roşu, Barza albă, Ciocănitoarea de stejar, Raţa cu ciuf, Califarul roşu, Califarul alb etc.
Unele specii de păsări, care vieţuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, sunt  incluse și în Cartea Roşie Europeană: raţa roşie, acvila ţipătoare mare, vânturelul mic, cristelul.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3010133