Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Republica Moldova a ratificat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

schimbari climaticeParlamentul Republicii Moldova a ratificat în cadrul şedinţei plenare din 4 mai 2017 proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la 12 decembrie 2015. Ratificarea Acordului a fost susţinută unanim de către Parlament, în două lecturi.
Acordul de la Paris este primul acord universal, cu caracter constrângător, în lupta împotriva încălzirii globale. Acesta va ghida acțiunile la nivel global pe o traiectorie de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2°C.
Ratificarea și implementarea Acordului va avea un efect pozitiv asupra mediului și asupra dezvoltării durabile a țării, inclusiv deschiderea accesului la finanțarea „start rapid”, precum și la finanțarea pe termen lung a acțiunilor sprijinite, inclusiv pentru a pregăti studii de fezabilitate, evaluări tehnice și documentația de proiect pentru acțiunile prioritare de atenuare adecvate la nivel național. Republica Moldova va deveni eligibilă pentru finanțare din fondurile internaționale destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră (Fondul Verde pentru Climă, Fondul Strategic pentru Climă, etc.), mărind astfel fluxul de investiții externe.
ratificare Acord ParisMinistrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat în plenul Parlamentului că Acordul de la Paris a fost adoptat pe 12 decembrie 2015, în cadrul Conferinței celor 196 de state parte la Convenţia ONU cu privire la schimbarea climei. 144 de state au ratificat deja acest acord, care promovează aplicarea principiului responsabilității comune, în limita circumstanțelor naționale.
Statele semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să asigure implementarea măsurilor necesare pentru menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, până în 2030, precum şi pentru dezvoltarea abilităților de adaptare şi rezistență la schimbările climatice. De asemenea, documentul încurajează statele să stabilizeze nivelul de emisii de gaze cu efect de seră, inclusiv prin măsuri de conservare a pădurilor, a menționat ministrul.
În acest context, Valeriu Munteanu a subliniat că s-ar putea veni şi cu inițiative de descurajare a utilizării automobilelor, precum şi cu ajutor financiar pentru promovarea procurării automobilelor eco. 
Acordul de la Paris

Paris Agreement

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3009367