Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Precizări referitoare la Centrul de gestionare a deșeurilor periculoase din or. Sângera

gunoistePentru evitarea ambiguităților, Ministerul Mediului vine să clarifice că, în scopul implementării Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor, în corespundere cu Planul de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM–UE, pentru soluționarea problemelor deșeurilor, inclusiv a celor periculoase, Ministerul Mediului, conform unui studiu de fezabilitate, a examinat anterior posibilitatea amplasării Centrului respectiv în extravilanul oraşului Sângera, pe un teren care aparține Ministerului Mediului, dar o decizie finală în acest scop nu a fost aprobată, or, fondarea Centrului în calitate de întreprindere de stat va fi posibilă doar în baza unei Hotărâri de Guvern.
Conform Legii deșeurilor, crearea Centrului în cauză ţine de competența directă a Guvernului, care, prin intermediul Ministerului Mediului, urmează să creeze o structură pentru gestionarea deşeurilor periculoase, un pas important în soluţionarea atât a problemelor de mediu, cât şi a sănătăţii populaţiei din întreg teritoriul Republicii Moldova.
Având în vedere că, în conformitate cu art. 178 din Codul electoral, referendumului local nu pot fi supuse problemele de interes naţional, care ţin de competenţa Parlamentului sau Guvernului, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a notificat autorităţile locale din Sângera privind încălcarea prevederilor legale la adoptarea deciziilor în legătură cu inițierea referendumului local, iar Comisia Electorală Centrală a dispus suspendarea procesului de organizare a referendumului.
Deși nu există impedimente legale pentru amplasarea Centrului de gestionare a deșeurilor periculoase în extravilanul orașului, Ministerul Mediului beneficiind până acum de concursul autorităților centrale și locale, în scopul evitării escaladării tensiunilor politice, Ministerul Mediului a renunţat la amplasarea Centrului în or. Sângera, fiind în căutarea unui nou amplasament.
Proiectul de hotărâre de guvern definitivat, redactat în baza avizelor și propunerilor altor autorități, care este trimis spre aprobarea Guvernului, nu conține nicio referință la terenul pe care urmează a fi amplasat.
Astfel, va fi fondată instituția publică „Centrul de gestionare a deșeurilor periculoase”, care va gestiona deșeurile periculoase generate de operatorii economici și consumatorii casnici de pe teritoriul Republicii Moldova, ulterior urmând a fi identificate cele mai bune locații pentru desfășurarea activităților.
Din păcate, această inițiativă, demarată încă în anul 2013, este încă o dată victima intereselor politice înguste, contrar intereselor cetățenilor, care suferă din cauza imposibilității eliminării deșeurilor periculoase de pe teritoriul republicii.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3009602