Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

12 august - Ziua Mondială a elefantului

Published on: Wed, 08/12/2020 - 10:46
Press Release Type: 

 Conceptul unei zile internaționale pentru elefanți a fost introdus pentru prima oară de Michael Clark și Patricia Simms din Canazwest Pictures, Canada, și Sivaporn Dardarananda din Fundația pentru Reintroducerea Elefanților din Thailanda în 2011. Cu toate acestea, Ziua Mondială a Elefantului a fost lansată oficial în august 12, 2012, de către Fundația pentru Reintroducerea Elefanților și Patricia Simms.

 

Diverse organizații dedicate conservării elefanților folosesc această zi pentru a educa oamenii cu privire la amenințările cu care se confruntă elefanții, pentru a distruge stocurile de fildeș și a îndemna guvernele din întreaga lume să impună măsuri mai stricte împotriva braconajului și a comerțului ilegal cu fildeș și alte produse de elefanți.

 

Elefantul iubit, venerat și respectat de oameni și culturi din întreaga lume, se află în pericol!

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) (IUCN) enumeră elefantul asiatic ca o specie pe cale de dispariție și omologul său din Africa ca fiind vulnerabil. Potrivit unui conservator de elefanți, dacă amenințările actuale cu care se confruntă elefanții asiatici și africani nu sunt abordate, ambele specii ar putea fi dispărute în 12 ani. În prezent, estimarea populației pentru elefanții asiatici este 40,000 și aproximativ 400,000 pentru elefanții africani, însă unii conservatori consideră că numărul real ar putea fi mult mai mic.

 

Ameninţările cu care se confruntă ambele specii includ braconajul şi pierderea habitatului.

Elefanții de pădure sunt unii dintre principalii aliați ai omenirii în fața dezastrului pe care oamenii de știință îl prevăd. Animalele ce trăiesc în inima Africii contribuie enorm la reducerea cantității de dioxid de carbon din atmosferă, dar braconajul le-a redus numărul la 10% în doar nouă ani!

 

Un studiu efectuat recent de un grup de cercetători arată cum vânătorii de trofee și braconajul contribuie teribil la încălzirea globală și degradarea climatică ce ne amenință existența. Concluziile studiului indică faptul că dispariția în masă a elefanților de pădure – rudele de mai mică dimensiune ale elefanților de savană – a condus la eliberarea în atmosferă a unei cantități enorme de dioxid de carbon.

 

Explicația e simplă. Elefanții se hrănesc, în genere, cu o cantitate de hrană egală cu 5-10% din greutatea lor. Cum aceștia cântăresc, la maturitate, undeva în jurul a 3 tone, se estimează că o femelă matură ajunge să mănânce și 200 de kilograme de hrană zilnic. Elefanții de pădure au ca hrană preferată arborii pitici și diferitele ierburi din pădurile africane. Datorită lor, arborii mari, care au capacitatea de a stoca o cantitate mare de dioxid de carbon, pot crește liberi și, astfel, numărul lor se înmulțește. În absența elefanților, însă, acești arbori sunt practic cotropiți de plantele mai mici din împrejurimi.

 

Diferenţe între elefanţii africani şi elefanţii asiatici

Elefanţii africani trăiesc în Africa subsahariană, în pădurile din Africa Centrală şi de Vest şi în deşertul Sahel din Mali. Elefanţii asiatici trăiesc în Nepal, India şi Asia de Sud-Est, de obicei în păduri tropicale.

Elefanţii africani sunt mai mari. Au o înălţime de 2,5-4 metri la umeri şi cântăresc între 2.268 şi 6.350 kilograme. Elefanţii asiatici sunt doar puţin mai mici, având o înălţime de 2-3 metri la umeri şi cântărind între 2041 şi 4.900 kilograme. În sălbăticie, elefanţii africani pot trăi până la 70 de ani, iar cei asiatici până la 60 de ani.

 

De asemenea, mai există diferenţe fizice între cele două specii. Urechile elefantului african sunt mai mari şi seamănă cu forma continentului african, în timp ce elefanţii asiatici au urechi mai mici şi mai rotunde.

Elefanţii africani au colţi mari şi două „degete” la trompe, care îi ajută să prindă obiecte. Elefanţi asiatici au un singur „deget”. În mod normal, elefanţii asiatici masculi vor avea colţi mari, în timp ce femelele şi alţi masculi au colţi mult mai mici.

 

Aceşti colţi sunt dinţi care au evoluat să ajute elefantul la săpat, ridicat, adunat hrană şi apărare în timp ce de asemenea protejează trompa. În aceeaşi manieră în care oamenii sunt dreptaci sau stângaci, elefanţii pot fi la fel, dar în ceea ce priveşte colţii. Colţul dominant este uşor de identificat, pentru că va fi mai deteriorat decât celălalt.

 

Ambele specii consumă toate tipurile de vegetaţie, inclusiv o varietate de iarbă, fructe, frunze, scoarţă şi rădăcini. Îşi petrec 16 ore din zi mâncând, consumând 75-150 de kilograme pe zi.

Elefanţii sunt unele dintre cele mai interesante animale de pe Pământ. Cu trompa ce îi caracterizează, urechile mari, picioarele groase, nu există un alt animal care să le semene.

 

Viaţa elefanţilor

Grupurile de elefanţi (sau turme) au o structură matriarhală cu cea mai bătrână femelă la conducere. Acestea sunt compuse în principal din membrii femelă şi masculi tineri. O turmă are 6-20 de elefanţi, depinde de sursa de hrană. Atunci când familia devine prea mare, turmele se separă în grupuri mai mici care rămân în aceeaşi regiune.

 

Femela care conduce grupul se bazează pe experienţă şi memorie pentru a merge la cele mai bune surse de hrană, apă şi locuri sigure. Aceasta este responsabilă şi pentru învăţatul membrilor mai tineri ai familiei sale despre cum să socializeze cu alţi elefanţi.

 

Elefanţii sunt foarte sociali şi pot comunica unul cu altul şi pot identifica alţi elefanţi de la distanţe de până la 3 kilometri cu ajutorul sunetelor de frecvenţă prea joasă pentru a fi auzite de oameni.

Aceştia sunt manieraţi atunci când întâlnesc membri din grupul lor sau din altul. Spre exemplu, îşi folosesc trompa pentru a saluta, ori prin ţinerea sus a acesteia sau prin atingerea gurii altui elefant cu vârful trompetei.

 

De asemenea, elefanţii sunt atenţi la sănătatea membrilor, protejându-i pe cei slabi şi bolnavi. Sunt considerate animale foarte inteligente şi empatice.

Următoarea generaţie

Elefanţii devin maturi sexual la 8-13 ani. Elefanţii masculi vor părăsi turma, în condiţiile în care sunt capabili să-şi găsească hrană şi să se protejeze. Masculii adulţi trăiesc singuri sau în grupuri mici de burlaci.

Femelele vor avea pui în adolescenţă, iar masculii nu vor fi tată pentru un pui până când nu vor avea 30 de ani, atunci când sunt suficient de mari şi puternici să concureze cu alţi masculi.

De obicei, este născut un singur pui după o sarcină care durează 22 de luni. Un nou-născut cântăreşte 70-160 de kilograme şi are o înălţime de circa un metru.