Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Comunicat

Published on: Thu, 04/22/2021 - 16:57
Press Release Type: 

Ieri, 21 aprilie 2021, urmare producerii incendiului la un depozit de păstrare a vopselelor amplasat pe str. Calea Basarabiei, mun. Chișinău, Agenția de Mediu – instituția responsabilă de monitorizarea sistematică, la nivel național, a calității aerului atmosferic - s-a autosesizat.

Astfel, colaboratorii Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției au intervenit pentru prelevarea probelor de aer în scopul stabilirii nivelului de poluare a aerului în zonă și pe arii mai extinse.

La posturile staționare de observații din str. Tudor Vladimirescu și str. Fîntînilor, cele mai apropiate de locul producerii incendiului, au fost prelevate mostre la fiecare oră, comparativ cu monitorizarea sistematică efectuată de 3 ori/24h (7:00, 13:00, 19:00).

 

Urmare încercărilor de laborator, conform evaluării indicilor calității aerului atmosferic, nivelul poluării aerului în mun. Chișinău s-a constatat ca sporit privind conținutul de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică.

Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară: privind conținutul de dioxid de azot de 1,2- 4,2 ori; fenol de 1,2- 2,2 ori; și aldehida formică de 1,1- 2,2 ori.

Conform prognozei calității aerului atmosferic în intervalul 22.04 - 23.04.2021 factorii meteorologici vor contribui la dispersarea poluanților din aer, cauza principală fiind frontul atmosferic, variația maselor de aer (advecția aerului rece), ploile prognozate și vântul din sectorul de Vest.

În concluzie, în situația creată chemăm la calm  și, totodată, solicităm ca cetățenii să se abțină de la arderea resturilor vegetale, proces în care are loc formarea noxelor și acumularea lor în atmosferă, în stratul de aer de la suprafața solului și în sol.

 

Buletin zilnic privind calitatea aerului atmosferic 22.04.2021

https://drive.google.com/file/d/11gUIZmf-gREoO4NGwfjnQxacoU5doUIS/view?usp=sharing