Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Fără plastic - mă simt fantastic

Published on: Tue, 07/06/2021 - 14:32
Press Release Type: 

Campania „Fără plastic - mă simt fantastic”

La 5 iulie 2021, Republica Moldova, de rând cu alte țări ale lumii, s-a alăturat demersului #PlasticFreeJuly – un concept internațional despre conștientizare, schimbare și mobilizare a comunității în direcția protecției mediului de efectele plasticului - prin lansarea campaniei „Fără plastic -  mă simt fantastic”.
Campania „Fără plastic - mă simt fantastic” este o provocare mondială, desfășurată în fiecare an, ce ne face să regândim obiceiurile noastre de consum,  menită să încurajeze oamenii să renunțe la produsele din plastic din viața lor măcar timp de o lună, astfel să găsească alternative pentru fiecare dintre ele, în așa fel încât, la finalul lunii iulie, să formeze obiceiuri noi de consum.

Ce înseamnă, de fapt, un stil de viață fără plastic?

Un produs din plastic ne poate fi util timp de câteva minute, așteptând după zeci de ani să se descompună. 

 

Plasticul contribuie la:
•    încălzirea globală
•    poluarea aerului
•    impactul sănătății vieții marine
•    distrugea habitatelor natural

Care este practica de bază în a începe o viață fără plastic?
1. Refuzăplasticul de unică folosință
2. Redu consumul de plastic
3. Folosește produsele pe care le deții 
4. Repară produsele stricate
5. Reciclează plasticul pe care nu îl poți refolosi 

 

În Republica Moldova Campania „Fără plastic - mă simt fantastic” se va desfășura în perioada iulie - septembrie 2021 și va cuprinde o serie de activități și concursuri, concepute pentru a spori conștientizarea populației cu privire la consumul rațional și corect al produselor din plastic, la beneficiile colectării separate, impactul articolelor din plastic asupra sănătății, precum și tranziția spre o economie circulară și sustenabilă.
În acest sens, A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lansează Concursul național de fotografii “Fară PLASTIC - mă simt Fantastic!” Ideea acestui concurs este de a promova prin creație, practicile de reutilizare, reciclare și reducere a deșeurilor de plastic în rândul populației de toate vârstele din Republica Moldova.

 

Condiții de participare:
1. Fiecare participant trebuie să remită câte o fotografie care va ilustra mesajul campaniei “Fară PLASTIC- mă simt Fantastic!” prin a surprinde într-o manieră cât mai creativă și informativă metodele/alternativele prin care putem reduce sau înlocui plasticul în activitatea curentă (ex. acasa, oficiu, plimbări în natură, etc); 
2. Dimensiunea minimă acceptată pentru fotografii este 1.5 MB (2048 x 1536 pixels sau 1536 x 2048 pixels) și vor fi acceptate cel mult 5 poze; 
3. Fotografiile se vor remite până la data de 15.08.2021 în format (.jpg). Materialele primite după această dată nu vor fi examinate. 

 

FOTOGRAFIILE pot fi expediate astfel: 
Prin intermediul formularului https://forms.gle/cRY13WJnrjt2cvZb6 prin care se va solicita și acceptarea termenilor și condițiilor specifice concursului de fotografie. 

 

Criterii de jurizare:
Fotografiile înscrise în concurs vor fi jurizate în totalitate de membrii echipei de jurizare. În total vor fi selectați 3 câștigători, pozele cărora vor personaliza calendarul anual pentru anul 2022 și care vor avea oportunitatea să se aleagă cu unul din premiile: 
Locul I – 2000 de lei
Locul II – 1000 de le 
Locul III – 500 de lei 

 

Toți participanții la concurs for beneficia de un abonament anual versiunea (.pdf) la Revista trimestriala “Managementul Deșeurilor.