Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Impactul produselor și deșeurilor din plastic asupra mediului înconjurător

Published on: Fri, 01/22/2021 - 12:52
Press Release Type: 

Plasticul este un material important și omniprezent în economie și în viața noastră de zi cu zi. Acesta are funcții multiple care contribuie la soluționarea unor provocări cu care se confruntă societatea noastră. Materialele ușoare și inovatoare din autoturisme sau avioane contribuie la economisirea de combustibil și la reducerea emisiilor de CO2. Materialele izolatoare de înaltă performanță ne ajută să facem economii la facturile de energie. În ambalaje, materialele plastice contribuie la asigurarea siguranței alimentare și la reducerea risipei de alimente. În combinație cu imprimarea în 3D, materialele plastice biocompatibile pot salva vieți omenești permițând inovarea în domeniul medical.

 

Pe parcursul ultimilor 50 de ani, rolul și importanța materialelor plastice în economia mondială a crescut în mod semnificativ.

 

Mult prea adesea modul în care materialele plastice în prezent sunt produse, utilizate și eliminate dăunează mediului înconjurător. Generarea și incinerarea deșeurilor de plastic produc anual, la nivel global, aproximativ 400 de milioane de tone de CO2.

 

Majorarea cantității de deșeuri produse anual este întreținută de creșterea consumului articolelor din plastic de „unică folosință” -  pungi, pahare, capace, paie, tacâmuri și alte produse din plastic, datorită faptului că este ușor, ieftin și practic.

 

Articolele din plastic de unică folosință sunt o sursă majoră de dispersie de materiale plastice în mediu, deoarece acestea pot fi dificil de reciclat, sunt adesea utilizate în afara domiciliului și aruncate în locuri publice.

 

Creșterea consumului de alimente și băuturi „din mers” stimulează utilizarea pe scară largă a articolelor din plastic de unică folosință și, prin urmare, este de așteptat ca problema să se agraveze. Atunci când deșeurile nu sunt gestionate în mod optim, chiar și materialele plastice care au fost colectate selectiv pot fi regăsite în natură.

 

Odată ce sunt aruncate, reziduurile plastice se sfărâmă în fragmente mici sau chiar minuscule. Iar aceste particule pot rătăci, vreme de sute de ani, în apele planetei sau în sol, producând daune semnificative din punct de vedere economic, al mediului și pot afecta sănătatea umană prin lanțul alimentar.

 

Se estimează că plasticul reprezintă peste 80% din deșeurile marine. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) estimează daunele aduse mediului marin ca fiind de cel puțin 8 miliarde de dolari pe an la nivel global.

 

,,Prevenirea și reducerea generării deșeurilor de plastic ar trebui să fie, într-adevăr, prioritatea principală și trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a preveni producerea lor, având în vedere cantitatea din ce în ce mai mare de deșeuri de plastic. Plasticul poate fi o soluție potrivită pentru multe produse. Trebuie, totuși, să concepem și să utilizăm aceste materiale plastice în mod circular și să ne asigurăm că pot fi și sunt reciclate mult mai mult decât în prezent”. (Almut Reichel, expertul Agenției Europene de Mediu)  

 

Aplicarea, începând cu 01 ianuarie 2021, a prevederilor art. 201, alin. ( 3) și (4) al Legii nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior, care interzic utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, precum și utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, este una dintre acțiunile întreprinse pentru prevenirea și reducerea generării deșeurilor din plastic în Republica Moldova.

 

Reducerea poluării și a deșeurilor de plastic reprezintă o problemă complexă, dată fiind natura sa difuză și legătura cu tendințele sociale și cu comportamentele individuale.

 

 Buna cooperare între toți actorii majori, de la producătorii de materiale plastice la întreprinderile de reciclare, la comercianții cu amănuntul și la consumatori va asigura prevenirea generării de deșeuri de plastic în mediul în care trăim.