Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Mediu sănătos indispensabil pentru economie durabilă și societate echitabilă

Published on: Mon, 11/18/2019 - 15:01
Press Release Type: 

Schimbarea este o trăsătură constantă a planetei noastre. Însă schimbările actuale diferă de cele din trecut prin ritmul și amploarea lor fără precedent, precum și prin factorii și agenții care le cauzează. Evenimentele extreme, cum ar fi furtunile, valurile de căldură, inundațiile și seceta cu intensități care înainte se produceau o dată la 100 de ani, au devenit noua noastră realitate.

 

Pentru a ne asigura durabilitatea pe termen lung, este necesar să percepem mediul, clima, economia și societatea ca părți inseparabile ale aceluiași întreg.

 

Se pare totuşi că această ,,promiscuitate ecologică” în care trăim, pe majoritatea dintre noi nu ne deranjează deloc, ba chiar ajungem să ne complacem într-o astfel de situaţie, ridicînd indiferenţi din umeri. Dacă noi înşine nu dorim schimbarea, altcineva cu siguranţă nu o va face pentru noi. Se impune categoric cultivarea bunului simţ, a moralei, a ordinii și disciplinei, a sentimentului de responsabilitate prin exemple teoretico-practice. Sunt cîteva lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi, trebuie doar să vrem, să ne dorim acest lucru.

 

Tot ceea ce facem are un impact asupra mediului în care trăim. Cu toţii ne dorim o casă mare, frumoasă, încăpătoare, primitoare, comodă, estetică şi nu în ultimul rînd ,,verde”. Este uşor să avem o astfel de casă dacă ne preocupă mai mult ceea ce se întamplă pe stradă, dacă păstrăm curăţenia, dacă protejăm parcurile și zonele verzi şi dacă ne îngrijim de oraş/sat ca de propriul nostru lăcaş.

 

Comportamentul civic înseamnă responsabilitate!!

 

Să nu uităm că totul în viaţă se învaţă. La fel și comportamentul eco. Educarea celor din jur (copii, tineri, vîrstnici) în spiritul protejării mediului și transmiterea mesajelor eco către cetăţenii cu care interacţionăm sunt lucruri fundamentale de care ne facem responsabili ca şi cetăţeni. Cu toţii suntem înconjuraţi de mesaje eco şi am auzit de nenumărate ori ce trebuie să facem pentru a proteja mediul înconjurător. Însă cîți dintre noi chiar au răspuns acestui apel? Indiferent că ne găsim parţial sau total în spiritul ECO, niciodată nu este prea tîrziu să ne reamintim ce putem face pentru a fi responsabili faţă de mediul în care trăim.

 

Problemele de mediu sunt deosebit de complexe, deoarece cauzele sunt interdependente, fapt ce necesită acţiuni la toate nivelurile: autorităţi locale, regionale şi naţionale, fiecare avînd propriul rol în creşterea responsabilităţii faţă de protecţia mediului.

 

Protejarea mediului ambiant este datoria noastră, a tuturor!!!