Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Misiunea de evaluare externă a proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă” la Agenția de Mediu

Published on: Tue, 11/26/2019 - 11:41
Press Release Type: 

La 26.11.2019, în cadrul Agenției de Mediu a avut loc întrunirea cu misiunea de evaluare externă a proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă și sanitație din Republica Moldova”, finanţat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).

 

 

 

În cadrul întrunirii specialiștii Agenției de Mediu au discutat referitor la implementarea proiectului sus-menționat în Republica Moldova, care a fost suportul proiectului pentru Laboratorul de referință de mediu, din cadrul Agenției de Mediu. La fel s-a discutat despre crearea şi dezvoltarea Sistemului Informațional Automatizat „Cadastrul de Stat al Apelor”, ca parte a Sistemului Informațional Integrat de Mediu. Au fost analizați indicatorii de mediu ce țin de domeniul „apă”, elaborați în cadrul proiectului SDC și ADA, dar și indicatorii de mediu, propuși de Agenția de Mediu Europeană, la elaborarea cărora specialiștii Agenției de Mediu lucrează la moment și în baza cărora va fi elaborat Raportul Național privind starea mediului în Republica Moldova.

 

 

 

De asemenea experții au fost interesați de rolul şi viziunea Agenţiei de Mediu din perspectiva eficienţei şi sustenabilităţii dar şi consolidarea cadrului instițutional.

 

Menţionăm că misiunea de evaluare externă a proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă și sanitație din Republica Moldova” are scop prospectiv și va oferi o bază utilă procesului de luare a deciziilor SDC și ADA pentru identificarea de noi intervenții pentru îmbunătățirea cadrului instituțional al sectorului de apă şi sanitaţie, precum şi prestarea serviciilor publice și guvernarea locală în general. Recomandările Agenţiei de Mediu vor fi binevenite în scopul identificării nevoilor actorilor principali din sectorul dat.

 

Amintim că Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare au oferit Republicii Moldova suport financiar pentru îmbunătățirea capacităților sale instituționale în scopul unei gestionări sectoriale mai bune și investiții mai eficiente în sectorul de apă.