Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Reprezentanții Agenției de Mediu au participat la webinarul „Evaluarea periodică de mediu” în cadrul ENI SEIS II

Published on: Mon, 06/22/2020 - 13:09
Press Release Type: 

Pe data de 18 iunie, 2020, reprezentanți ai Agenției de Mediu și Biroului Național de Statistică, beneficiari direcți ai proiectului Comisiei Europene implementarea principiilor și practicilor “Sistemului Partajat de Informații de Mediu (ENI SEIS II East) au participat la webinarul Regional „Evaluarea Periodică de Mediu”, alături de țările partenere din regiunea Parteneriatului Estic.

 

 

 

 

 

 

În cadrul evenimentului, fiecare țară parteneră și-a raportat progresele înregistrate de la penultimul eveniment pe aceasta componentă. Prin urmare, Agenția de Mediu, în colaborare cu Biroul Național de Statistică au prezentat progresul înregistrat în ultimele 8 luni în evaluarea indicatorilor naționali de mediu.

 

În această perioada, Grupul de Lucru, inițiat în cadrul proiectului coordonat de Agenția de Mediu, cu suportul Punctelor focale naționale și asistentei naționale de proiect acordate de AEM, a extins lista de indicatori evaluați cu suportul Agenției Europene de Mediu – de la 8 indicatori la 36 în final. Un rezultat înregistrat doar în Republica Moldova din toate țările partenere ale proiectului. Indicatorii sunt accesibili online pe site-ul Agenției de Mediu, acesta având o secțiune dedicată în acest sens. Fiecare indicator este evaluat cu asistența Agenției Slovace de Mediu și AEM conform metodologiei și formatului cerut de CEE-ONU pentru regiunea EaP.

 

Utilizatorii pot verifica starea componentelor de mediu, având la dispoziție tabelul cu seriile de date temporale disponibile în format excel pentru a fi descărcate și re-utilizate și pot de asemenea să vizualizeze informația succintă atât în formă narativă cât și vizuală prin diagramele și graficele disponibile la fiecare indicator.

 

Evenimentul a fost planificat inițial pentru perioada 18-19 martie, la Bratislava, însă a fost anulat din cauza pandemiei COVID-19. Subiectele discutate pe durata acestui atelier regional online au fost cu referire la activitățile implementate în cadrul proiectului, valoarea adăugată și rezultatele finale. De asemenea, acesta a rezumat rezultatele produselor analitice de mediu, după consultare care au avut loc între țările Parteneriatului Estic.

 

În baza acestor indicatori, Agenția de Mediu elaborează la moment și Raportul prind Starea Mediului pentru perioada 2015-2018 care urmeaza a fi supus consultațiilor publice în perioada următoare. Pentru mai multe informatii, accesati: http:// www.mediu.gov.md/ro/content/indicatori-de-mediu

 

La acest webinar au participat circa patruzeci de experți de la Agenția Europeană de Mediu, Agenția Slovacă de Mediu, Agenția Olandeză de Evaluare a Mediului și cele șase țări ale Parteneriatului Estic. Înregistrarea atelierului este disponibilă aici:

Redare inregistrare (click) (2 h 20 min) | Parolă înregistrare: bUEUXKa3

https://eni-seis.eionet.europa.eu/east/areas-of-work/communication/newsletter/18-june-2020-regional-workshop-on-state-of-environment-report