Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Sancționarea utilizării și comercializării pungilor de plastic și a veselei de plastic

Published on: Thu, 02/13/2020 - 15:32
Press Release Type: 

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi în lectură finală proiectul de modificare și completare a Codului Contravențional, care prevede sancționarea utilizării și comercializării pungilor de plastic și a veselei de plastic.

 

Potrivit proiectului, sancțiunile vor fi de până la 4.500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12.000 de lei pentru persoanele juridice.

 

Aceste prevederi se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

 

Sancțiunile vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

 

Parlamentul a aprobat, anterior, modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021, – interzicerea totală.

 

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.

 

Potrivit Legii privind deşeurile nr. 209 din 29 iulie 2016, pungi de transport din plastic înseamnă pungi de transport, cu sau fără mîner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri sau produse.

 

Pungi de transport din plastic subţire înseamnă pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni.

 

Pungi de transport din plastic foarte subţire înseamnă pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, care sunt necesare din motive de igienă sau care sînt utilizate ca ambalaje primare pentru produsele alimentare în vrac, atunci când acest lucru contribuie la prevenirea risipei de alimente.

 

Potrivit Legii sus-menționate, în scopul prevenirii generării deşeurilor, precum şi al evitării poluării mediului, se interzice distribuirea gratuită a pungilor din plastic, cu excepţia pungilor din plastic foarte subţire.

 

Astfel, la sfârșitul anului 2016, Legea cu privire la comerțul interior nr. 231 din 23 septembrie 2010 a fost completată cu un articol nou, art. 20 prim, care stabilește restricțiile în domeniul comerțului cu amănuntul prin interzicerea utilizării/comercializării la punctele de vânzare de bunuri:

 

(1) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, începând cu 1 ianuarie 2019.

(2) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sînt utilizate ca ambalaj, începînd cu 1 ianuarie 2020.

(3) Se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care suînt utilizate ca ambalaj, începând cu 1 ianuarie 2021.

(4) Se interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu 1 ianuarie 2021.

 

Aceste prevederi de interzicere graduală a utilizării/comercializării pungilor de plastic și a altor accesorii din plastic de unică folosință au fost stabilite astfel, ca atît comercianții cît și consumatorii să se adapteze noilor cerințe legale și să identifice alternative pentru aceste produse.

 

Conform prevederilor art. 5, alin. (3), lit. e) al Legii nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior, efectuarea controlului de stat privind respectarea normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ, inclusiv prin efectuarea cumpărăturii de control ține de competența Agenţia pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

 

Dacă utilizăm o sacoşă de pânză, putem economisi 6 pungi de plastic pe săptămâna, 24 de pungi pe lună, 288 de pungi pe an, ceea ce înseamnă 22 176 de pungi în timpul unei vieţi medii.

 

Anual populația Pământului consumă mai mult de 500 de miliarde de pungi de plastic. Mai puţin de 1% dintre ele sunt reciclate, deoarece costul reciclării unei pungi este mult mai mare decât producerea uneia noi. Există o economie dură în spatele reciclării pungilor de plastic. Procesarea şi reciclarea unei singure tone de pungi de plastic costă 4000$, aceeaşi cantitate se vinde pe piaţa materiilor prime cu 32 $.

 

Mai multe studii au demonstrat că îmbarcaţiunile transoceanice aruncă anual mii de tone de plastic în oceane. Pungile sunt purtate către locuri distincte ale planetei, şi către mări, lacuri şi rîuri.

 

Pungile de plastic se fotodegradează: pe perioada degradării, care poate dura între 100 și 400 ani acestea se descompun în petropolimeri mai mici şi toxici, contaminând solul, apele, ajungând chiar și în lanțul alimentar. Și fauna este afectată de pungile de plastic. Deseori, păsările rămân prinse în capcane din pungi, iar aproape 200 de specii diferite de viaţă marină, incluzând balene, delfini, foci şi broaşte ţestoase mor după ce înghit pungile din plastic pe care le confundă cu mâncarea.

 

Este strict necesar ca noi toți să conștientizăm problema dată, să ne schimbăm atitudinea, să refuzăm pungile de plastic propuse de comercianți la punctele de livrare, să utilizăm pungi din pânză și accesorii de unică folosință din materiale biodegradabile.