Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor

Published on: Sun, 08/09/2020 - 09:24
Press Release Type: 

În fiecare an, pe data de 9 august este sărbătorită Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării biodiversității.

 

Un obiectiv important în formarea noilor generații îl reprezintă cultivarea dragostei pentru natură și animale. Dincolo de aspectul educativ, parcurile și grădinile zoologice reprezintă, în primul rând, șansa de a salva anumite specii aflate pe cale de dispariție. Parcurile joacă un rol deosebit de important în educația de mediu. Promovarea protejării parcurilor reprezintă de fapt protejarea calității vieții și conservarea biodiversității.

 

Grădina zoologică este o instituție de cercetări științifice și cultural-educativă, în care se întrețin și se demonstrează publicului animale din diferite regiuni zoo-geografice ale lumii. Grădinile zoologice au luat ființă în timpuri străvechi. În Egiptul antic exista o mare grădină zoologică încă cu circa 1500 ani î. e. n. Primele grădini zoologice din Europa datează de la mijlocul sec. XIII (primele menajerii - de la sf. sec. XI). Primele grădini zoologice serveau, în temei, pentru distracție. Activitatea actuală a grădinilor zoologice e orientată spre asigurarea condițiilor de viață necesare animalelor întreținute în captivitate.

 

 

Administratorii de grădini zoologice spun că acestea joacă un rol determinant în conservarea speciilor şi în educarea publicului. „Obiectivul nostru este acela de a-i ajuta pe oameni să respecte animalele“, explică Jaime Rull, de la parcul zoologic Faunia din Madrid (Spania). „Vrem să le stârnim vizitatorilor dorinţa de a contribui la conservarea habitatelor, fără de care animalele nu ar supravieţui.“ Iar sondajele demonstrează că unele expoziţii zoologice au reuşit să conştientizeze publicul de necesitatea de a ocroti speciile ameninţate.

 

Unele specii rare, precum ursul panda, par să fi câştigat un loc aparte în inima oamenilor. „Cei doi urşi panda pe care-i avem sunt principala atracţie a grădinii zoologice“, spune Noelia Benito, de la Zoo Aquarium din Madrid. „Această specie reprezentativă a devenit un simbol al luptei noastre de a salva speciile periclitate. Sperăm ca urşii să facă pui, chiar dacă aceste făpturi sunt foarte pretenţioase când e vorba de alegerea partenerului.“

 

Spre deosebire de panda, multe animale se reproduc fără probleme în grădinile zoologice, iar aceasta graţie condiţiilor îmbunătăţite şi îngrijirii veterinare de calitate. Programele de împerechere care au avut succes au dat un răspuns categoric criticilor, care susţin că grădinile zoologice nu ar trebui să se implice în comerţul cu specii ameninţate. Pe lângă întreţinerea şi expunerea colecţiilor de animale, în multe grădini zoologice se încearcă înmulţirea numărului de exemplare ale unor specii periclitate în speranţa de a le reintroduce ulterior în sălbăticie.

 

Una dintre cauzele majore ale extincţiei speciilor din sălbăticie este dispariţia habitatului acestora. Prin urmare, multe grădini zoologice participă la finanţarea unor programe de conservare, colaborând direct cu rezervaţii naturale din ţările tropicale.

 

Grădina zoologică din Chișinău a fost fondată la 9 mai 1978 de către autorităţile locale ale oraşului şi este unica din ţară. Iniţial, Grădina Zoologică număra doar 60 de specii de animale. În prezent colecția Grădinii Zoologice are peste 1,6 de mii de animale de 148 specii de pe toate continentele, chiar și din Antarctida. Aici avem posibilitatea să vedem animale precum rîsul, lama, guanaco, leul, tigrul, ursul, maimuța, și păsări precum fazanul auriu, bufnița polară, vulturul și multe altele. În exoterarium este o colecție vastă de păsări și reptile, dar, spre marele regret, vizitatorii nu pot avea acces din lipsa condițiilor corespunzătoare.

 

 

În Republica Moldova obligaţiile şi răspunderea privind conservarea şi întreţinerea animalelor sălbatice sunt stipulate în Legea grădinilor zoologice nr. 136 din 14.06.2007.

Parcul este un spațiu verde, de utilitate publică, cu plantații, alei și diferite construcții, amenajat pentru agrement și odihnă.

 

Beneficiile ale parcurilor:

 

De recreere în aer liber

 

Parcurile de recreere oferă numeroase beneficii pentru comunitățile lor. Întărește imaginea comunității și sentimentul locului.

Parcurile oferă un loc unde cetățenii se pot aduna pentru diverse activități la nivel de oraș, precum și evenimente publice și private.

Parcurile sunt folosite pentru a găzdui reuniuni de familie, campanii non-profit, precum și o gamă largă de alte evenimente speciale, care aduc comunitatea împreună.

 

Susține dezvoltarea economica

 

Complexele sportive din parc atrag fonduri de turism pentru comunitate, deoarece generează nopți de cazare, precum și sprijin pentru restaurante, magazine etc. În parcuri se pot gazdui fotbal, tir cu arcul. Festivalurile de parc și evenimentele speciale atrage și vizitatori din întreaga regiune.

 

Întărește siguranța

 

Parcurile și recrearea pot contribui la creșterea siguranței și securității într-o comunitate. Oferă activități de recreere supravegheate în parcuri și facilități de recreere, creând un loc sigur pentru copii să meargă.

 

Promovează sănătatea

 

Angajarea în activitatea fizică regulată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care oamenii de toate vârstele le pot face pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Parcurile oferă oportunități de fitness și nutriție, programe sportive și activități de recreere pentru a atrage oamenii în mișcare și pentru a-și îmbunatăți sănătatea. De asemenea, oferă facilități pentru ca cetățenii să fie activi pe cont propriu, prin echipamente de fitness.

 

Creste unitatea culturala

 

Parcurile pot gazdui o varietate de evenimente programe menite să crească unitatea culturală.

 

Protejează resursele de mediu

 

Conservarea spațiului verde joacă un rol vital în protejarea mediului. Spațiul verde îmbunătățește calitatea aerului și a apei și asigură habitat pentru fauna sălbatică.