Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

Published on: Sat, 05/09/2020 - 10:22
Press Release Type: 

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare este marcată în a 2-ua sâmbătă din luna mai, respectiv 9 mai 2020.

 

Tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare 2020 - ,,Păsările Conectează Lumea noastră”.

 

Tema subliniază importanța conservării și restabilirii conectivității ecologice și a integrității ecosistemelor care susțin ciclurile naturale, care sunt esențiale pentru supraviețuirea și bunăstarea păsărilor migratoare. Având în vedere că există dovezi clare că distrugerea zonelor sălbatice poate facilita tipurile de boli infecțioase pe care le combate acum lumea, este nevoie de acțiuni urgente pentru a proteja și întreține mai bine fauna sălbatică și habitatele acestora.

 

În vederea conservării oricărei specii migratoare aflate într-o oarecare stare de incertitudine și perpetuarea acesteia spre generațiile viitoare a fost adoptată la 23 iunie 1979 Convenția de la Bonn, privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.

 

Convenția de la Bonn este o convenție care vizează în mod direct ocrotirea și conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice. De la intrarea în vigoare a Convenției în 1979, apartenența sa a crescut constant până la 130 de părți din Africa, America Centrală și de Sud, Asia, Europa și Oceania.

 

Deoarece păsările migratoare depind de o rețea de site-uri care trec frontierele naționale de-a lungul rutelor de migrație pentru reproducere, hrănire, odihnă și transpunere, este esențială acțiunea internațională pentru protejarea acestora.

 

Păsările migratoare pot fi găsite peste tot: în orașe și în mediul rural, în parcuri și în curțile noastre, în păduri și în munți, în deșerturi și în zonele umede și de-a lungul țărmurilor. Cu toate acestea, păsările migratoare sunt amenințate, din cauza pierderii habitatului, a schimbărilor climatice, a liniilor electrice, a braconajului și a altor factori. Trebuie să intensificăm acțiunile noastre în întreaga lume pentru a proteja mai bine păsările migratoare și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui și a prospera.

 

Multe păsări se întorc pentru a se reproduce în zonele umede, păduri și chiar în grădinile noastre. Acest lucru arată că ciclurile și ritmurile naturii, inclusiv cele ale păsărilor migratoare continuă cursul lor normal. Acum mai mulți oameni au posibilitatea de asculta trilul păsărilor. Să ne menținem sentimentul de apreciere, să ne bucurăm de această muzică și să căutăm păsări din jurul nostru. Păsările poartă un mesaj de speranță. Păsările ne conectează.

 

Oricât de distanți am fi unii de alții, acțiunile noastre combinate determină supraviețuirea acestor călători pe distanțe lungi!!