Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei

Published on: Thu, 06/17/2021 - 09:16
Press Release Type: 

Astăzi, 17 iunie este marcată Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei. Scopul acestei zile este promovarea conștientizării publicului cu privire la consolidarea eforturilor la nivel internațional pentru combaterea deșertificării și a secetei.

Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei | AGERPRES •  Actualizează lumea.

Genericul acestei zile în anul 2021 este ,,Importanța investițiilor în terenuri sănătoase ca parte a unei redresări ecologice”. Aceasta este o decizie economică inteligentă nu doar în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și reconstruirea mijloacelor de trai, ci și în ceea ce privește fortificarea economiilor împotriva viitoarelor crize cauzate de schimbările climatice și pierderea naturii și de accelerare a progresului în toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă pe măsură ce ne recuperăm din COVID-19. Aproape trei sferturi din terenurile fără gheață ale Pământului au fost modificate de oameni pentru a satisface cererile tot mai mari de alimente, materii prime, autostrăzi și case. Remedierea ecosistemelor deteriorate atenuează schimbările climatice și susține apărarea naturii împotriva dezastrelor și a evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi incendii, secete, inundații și furtuni de nisip și praf. Restaurarea peisajelor naturale reduce contactul strâns între viața sălbatică și așezările umane, creând un tampon natural împotriva bolilor zoonotice.

Deșertificarea este un fenomen complex de transformare treptată a unor terenuri cu soluri fertile în deșerturi, determinat de schimbările climatice (secetă puternică și prelungită) și activitățile umane (supraexploatarea terenurilor), afectează din ce în ce mai multe teritorii ale Terrei, având consecințe grave asupra calității mediului și a comunităților umane.

Degradarea terenurilor este colosala. A ajuns sa se dubleze de la 90  incoace” – EcoMagazin.ro

Procesul de deșertificare poate rezulta după o evoluție seculară a climatului, dar, cel mai adesea ca rezultat al activităților antropice, omul fiind autorul deșertificării. Deșertificarea se declanșează obișnuit ca urmare a distrugerii covorului vegetal datorită exploatării excesive, necorespunzătoare a terenurilor fertile, cultivării excesive, despăduririlor masive și suprapășunatului, diminuării rezervelor de apă (secarea râurilor și a izvoarelor de coastă), eroziunii solului de apă și vânt, destructurării și poluării solului etc.

Acest proces parcurge mai multe etape: reducerea și pierderea orizontului superior al solului, după care are loc o erodare a orizonturilor inferioare și pierderea cvasitotală a substanțelor organice moarte, astfel încât tot terenul este ulterior format numai din particule minerale.

Deșertificarea influențează în mod negativ biodiversitatea, multe specii pier odată cu distrugerea habitatului lor. Pe glob are loc extinderea deșerturilor și deșertificarea terenurilor cultivate la o amploare crescândă. La scară globală, deșertificarea înaintează cu circa 50.000 km2 pe an. Studiile Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) estimează că nisipurile Saharei înaintează spre sud cu 1,5-10 km/an.

Prejudiciul cauzat economiei naţionale de degradarea solului se cifrează la aproximativ 3,1 miliarde lei (251 milioane USD) anual. În prezent, aproximativ 40 la sută din terenurile agricole de pe teritoriul ţării noastre au soluri erodate de diferite grade. În fiecare an, suprafaţa terenurilor erodate creşte în medie cu 0,9 la sută, iar pierderile anuale de sol fertil sunt estimate la 26 milioane tone. În ultimii 20 de ani, frecvența secetelor în sudul Moldovei a crescut de 2 ori.

Efectele încălzirii globale pot avea repercusiuni catastrofale pentru Republica Moldova, iar schimbările climatice, defrişările abuzive şi metodele ineficiente de exploatare a culturilor agricole pot accelera fenomenul deșertificării, partea de sud a ţării fiind cea mai afectată.

 17 iunie - ziua mondială pentru combaterea deşertificării - 2010

Această zi este un moment potrivit pentru a reaminti tuturor că inversarea și stoparea degradării terenurilor sunt realizabile prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunității și cooperarea la toate nivelurile, iar fără investiții în terenuri sănătoase nu este posibilă redresarea ecologică a acestora.