Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Republica Moldova și Turcia își consolidează colaborarea în domeniul agriculturii

Published on: M, 10/25/2017 - 21:06

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca a discutat în după amiaza zilei de ieri, cu Mehmet Daniș, viceministrul Alimentației, Agriculturii și Creșterii Animalelor al Republicii Turcia, despre noi oportunități de colaborare în domeniul agriculturii, inclusiv inițierea unor proiecte comune de dezvoltare a sectorului.

Principalele subiecte abordate de oficiali au vizat desfășurarea celei de-a II-a ședințe a Comitetului de Supraveghere în Agricultură între Republica Moldova și Republica Turcia la Chișinău, în perioada 23-24 octombrie curent, precum și noi oportunități de colaborare în baza Acordului de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia.

”Mă bucur să aflu că în cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului de supraveghere în agricultură dintre Republica Moldova și Turcia s-a discutat despre posibilitățile de dinamizare a relațiilor comerciale dintre țări, inclusiv cooperarea în vederea dezvoltării unor proiecte comune în domeniul cercetării și monitorizării calității. Totodată, suntem interesați să preluăm experiența țării dumneavoastră în dezvoltarea unor mecanisme de intervenție în agricultură, inclusiv dezvoltarea capacităților instituționale, în acest sens”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca, în cadrul dialogului cu delegația din Turcia. 

Oficialii au mai discutat în cadrul întrevederii și despre cooperarea în domeniul cercetării ştiinţifice în agricultură, promovarea produselor agro-alimentare moldovenești pe piața turcă, precum și crearea Sub-comitetului sectorial privind cooperarea în domeniul Agriculturii şi Măsuri SPS.

La rândul său, Mehmet Daniș, viceministrul Alimentației, Agriculturii și Zootehniei al Republicii Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a consolida și intensifica cooperarea cu Republica Moldova în domeniul agriculturii și de a identifica proiecte comune de dezvoltare, în acest sens.

Astfel, pe data de 24 octombrie, la finalul ședinței plenare a Comitetului de Supraveghere în Agricultură între Republica Moldova și Republica Turcia a fost semnat Procesul-Verbal al ședinței de către conducătorii ambelor delegații.

 Menționăm că, în perioada 22-25 octombrie 2017, Viceministrul Alimentației, Agriculturii și Creșterii Animalelor al Republicii Turcia însoțit de o delegație de experți a ministerului turc a efectuat o vizită de lucru în țara noastră pe participarea la ședința Comitetului sus-menționat și pentru a realiza întrevederi bilaterale cu conducerea Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 

25 octombrie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului