Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Un nou cadru pentru stoparea poluării cu plastic a mărilor, implementat de G20

Cover Image: 
Body: 

Grupul de 20 de miniștri ai mediului și ai energiei din țările dezvoltate economic – G20 – a anunțat că va adopta un nou cadru de acţiune pentru a stopa poluarea cu plastic la nivel global.

Noua abordare va presupune explicarea clară a măsurilor, promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice și se va baza pe cooperare internaţională.

 

Miniştrii mediului şi cei ai energiei din cadrul principalelor economii ale planetei s-au întâlnit la jumătatea lunii iunie la Karuizawa, la nord-vest de Tokyo, înainte de summitul G20 ce va avea loc la Osaka (vestul Japoniei) în 28 – 29 iunie.

 

Potrivit Reuters, pe agenda discuțiilor s-a aflat subiectul poluării cu plastic, în condiţiile în care din ce în ce mai multe imagini cu plaje acoperite cu deşeuri de plastic aduse de mare sau cu animale marine moarte în stomacul cărora s-au găsit astfel de deşeuri de plastic au provocat reacţii publice. În urma viralizării acestor imagini, multe ţări au interzis deja folosirea pungilor din plastic.

 

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că îşi doreşte ca ţara sa să conducă eforturile globale pentru reducerea volumului de deşeuri din plastic care ajung în mări şi oceane prin apelul la tehnologii inovatoare, aşa cum sunt cele legate de dezvoltarea de materiale biodegradabile.

 

„Sunt bucuros că am reuşit, alături de ţările în curs de dezvoltare şi de cele emergente, să formăm un larg cadru internaţional de acţiune”, a comentat și ministrul nipon al mediului, Yoshiaki Harada, într-o conferinţă de presă.

 

Conform noului cadru, membrii G20 vor promova o abordare ușor de înțeles pentru a reduce volumul de deşeuri din plastic, ce ajung în apa mărilor şi oceanelor, prin diferite măsuri şi prin cooperare internaţională, dar şi prin promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice şi a metodologiilor de analiză.

 

Noul cadru urmează să faciliteze acţiuni concrete şi voluntare împotriva poluării marine cu plastic, după ce Summitul G20 de la Hamburg a adoptat „Planul G20 de acţiune împotriva deşeurilor marine” în 2017.

 

Sursă: green-report.ro