Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Agenția de Mediu

A A A

Loteria costieră - colectați o pungă din plastic și câștigați un premiu!

Cover Image: 
Body: 

O loterie neobișnuită în Norvegia îmbină afacerile cu plăcerea. Germania este deja interesată de această experiență.

 

Această fotografie a fost realizată pe malul Mării Baltice, lângă orașul german Warnemunde, în timpul unei campanii de curățare a plajelor la începutul acestui an. Săptămâna aceasta, lupta împotriva deșeurilor de plastic aruncate în mări și oceane este pe agenda Parlamentului Mecklenburg-Vorpommern.

 

Deputații au invitat experți din Norvegia la Schwerin să povestească despre experiența deținerii așa-numitelor „Loterii Costiere” în această țară.

 

Ca parte a acestor acțiuni în Norvegia, pungile numerotate pentru colectarea deșeurilor de plastic sunt distribuite tuturor pe plaje și pe coastă. Numerele sacilor pentru colectarea deșeurilor de plastic apoi participă la tragerea premiului de la sponsorii acțiunii - de exemplu, vouchere pentru șederi peste noapte la hoteluri.

 

O dată pe an, un mare premiu este, de asemenea, extras printre toate numerele. Scopul acestor acțiuni este acela de a crește gradul de conștientizare și educație ecologică a populației. În Norvegia, la așa tip de acțiuni participă în primul rind elevii, dar și diverse organizații și cluburi publice.

 

Potrivit experților, în fiecare an aproximativ opt milioane de tone de deșeuri de plastic ajung în mări și oceane din întreaga lume. Până în 2030, volumul se poate dubla.

 

Plasticul dăunează ecosistemelor marine și provoacă moartea mamiferelor marine, păsărilor și peștilor.

 

În urma lanțului alimentar, microplasticul din mare ajunge în corpul uman.

Sursă: http://greenbelarus.info/