Meniu principal

Elveția va oferi în continuare suport Republicii Moldova pentru realizarea proiectelor de mediu la nivel local

Published on: M, 10/06/2021 - 12:45

6 octombrie 2021, Chișinău - Ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU a avut astăzi, 6 octombrie curent, o întrevedere cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Caroline TISSOT.

 

Principalele subiecte abordate au vizat aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul protecției mediului, gestionării deșeurilor și protecția apelor. 

 

Ministrul Iuliana CANTARAGIU i-a mulțumit  Biroului de Cooperare al Elveției pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova și s-a referit, în acest context, la proiectele comune în sectorul alimentării cu apă și sanitație, dar și la suportul în îmbunătățirea politicilor publice în vederea soluționării problemelor principale din sectorul protecției mediului.

 

„Apreciem mult și ne exprimăm recunoștința pentru suportul și eforturile considerabile direcționate pentru soluționarea problemelor ce țin de protecția mediului înconjurător, prin proiecte în sectorul alimentării cu apă și sanitație și managementului integrat al apelor. Salutăm și suntem pentru continuarea bunei cooperări în elaborarea documentelor de politici publice și diseminarea bunelor practici, sper să aveți dorința și disponibilitatea de a continua”, a precizat ministrul în cadrul dialogului.

 

La rândul său, Caroline TISSOT  a apreciat reorganizarea administrației publice centrale și separarea Ministerului Mediului, obiectivele de mediu stabilite de Guvern, exprimându-și disponibilitatea continuării colaborării bilaterale, prioritar în domeniile de mediu, conexe cu asigurarea sănătății populației, guvernării locale, dezvoltării economice și ocupării forței de muncă.

 

„Asigurarea conexiunii implementării proiectelor la nivel local cu prioritățile și acțiunile naționale în domeniu ar fi benefică și pentru întărirea capacităților organelor administrației publice locale și în atingerea obiectivelor naționale de mediu. Proiectele de promovare a dezvoltării economice, antreprenoriatului social și al agriculturii organice sunt strâns legate de promovarea valorilor de mediu”, a subliniat Caroline TISSOT.

 

Părțile au salutat interesul bilateral de a continua cooperarea fructuoasă în domeniile de gestiune ale ministerului, în scopul soluționării problemelor de mediu din țară, consolidării cooperării pe domeniile managementului deșeurilor (sinergii în dezvoltarea infrastructurii regionale și a celei locale), de utilizare a indicatorilor,  și de comunicare strategică, educație și conștientizare a populației, implicarea tinerilor, precum și identificarea a noi inițiative de proiecte comune în conformitate cu Strategia de Cooperare a Elveției pentru Republica Moldova.