Meniu principal

Noua stație de epurare a apelor uzate din orașul Cantemir a fost inaugurată

Published on: J, 10/07/2021 - 16:38

7 octombrie 2021, Chișinău –   Noua stație de epurare a apelor uzate din orașul Cantemir, construităcu suportul financiar al Uniunii Europene și Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA),  a fost inaugurată, astăzi. La eveniment a participat Prim-ministrul, Natalia GAVRILIȚA, ministrul Mediului, Iuliana CANTARAGIU, oficiali ai Delegației Uniunii Europene, reprezentanți ai Ambasadei Austriei și ai Agenției austriece pentru dezvoltare, precum și reprezentanți ai administrației publice locale.

 

Prim-ministrul Natalia GAVRILIȚA, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit țării noastre, subliniind: „Suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit țării noastre. Colaborarea între Guvernul Republicii Moldova și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare are un caracter multisectorial și are ca obiective consolidarea guvernării democratice și creșterea economică durabilă, iar acest proiect întrunește cele enunțate. Republica Moldova traversează o perioadă de reforme structurale complexe și foarte importante. Noi muncim intens atât la nivel central, cât și la nivel local, pentru a reuși îndeplinirea așteptărilor oamenilor și pentru a crește calitatea vieții, prin facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice din localități”.  

 

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu a menționat necesitatea construcției stațiilor de epurare în regiuni și necesitatea gestionării adecvate a deșeurilor solide, precizând: „Pentru Ministerul Mediului, calitatea resurselor de apă este o prioritate, așa că am dori să felicităm cetățenii din Cantemir și să ne exprimăm recunoștința Uniunii Europene și Agenției de Dezvoltare a Austriei  pentru acest sprijin generos și în timp util. Ca parte a managementului integrat al resurselor de apă - tratarea apelor reziduale municipale este una dintre prioritățile actuale ale ministerului de a asigura calitatea resurselor de apă, în special în context transfrontalier. Prevenirea poluării apei și a solului, combinată cu gestionarea durabilă a deșeurilor și extinderea suprafețelor forestiere ale țării va îmbunătăți condițiile pentru viața oamenilor și va contribui la o dezvoltare economică verde a țării. Salutăm interesul autorităților locale din Cantemir pentru managementul eficient al deșeurilor și apreciem acțiunile în vederea îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în regiune și mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru suportul continuu oferit țării noastre”.

 

Ambasadorul, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Janis Mazeiks a adăugat: „Sunt bucuros să asist la rezultatele semnificative obținute în Cantemir cu asistența Uniunii Europene, împreună cu Cooperarea austriacă, ce demonstrează cât de eficient este Team Europe în furnizarea de sprijin concret cetățenilor Republicii Moldova. UE a contribuit cu aproape 6 milioane de euro pentru a sprijini tratarea adecvată a apelor reziduale, ceea ce sporește durabilitatea gestionării apei și previne poluarea solului. Acest lucru va reduce riscurile pentru sănătate și va îmbunătăți igiena în general pentru beneficiari. Acest sprijin face parte dintr-un accent strategic pe îmbunătățirea infrastructurii în zonele rurale, unde UE a acordat în ultimii ani aproximativ 50 de milioane de euro în domeniul alimentării cu apă și canalizare, în cel puțin 10 localități, beneficiind de aproximativ 250.000 de cetățeni. În plus, a fost oferit sprijin pentru adoptarea unei abordări integrate a resurselor de apă la nivel național în Republica Moldova, în conformitate cu Acordul de asociere dintre UE și Republica Moldova. Acest lucru va aduce o mai bună calitate a vieții cetățenilor și va păstra un mediu sănătos pentru generațiile viitoare”.

 

Ambasadorul Republicii Austria în Republica Moldova, E.S. Stella Avallone a menționat: „Acest proiect contribuie evident la sănătatea, igiena și alimentarea cu apă a populației. Implementarea proiectului a adoptat o abordare integrată în vederea asigurării unui sistem sigur de evacuare a apelor uzate beneficiar din Cantemir. A fost construit un nou sistem de canalizare cu o lungime de aprox. 21,2 km, inclusiv o stație de epurare a apelor uzate și 3 noi stații de pompare a canalizării”.

 

Proiectul cu o valoare totală de circa 8,7 milioane de euro, a avut drept scop consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale, concentrându-se pe evacuarea sigură a apelor uzate în orașul Cantemir.  

 

Noua stație de tratare a apelor uzate a fost construită conform standardelor europene și permite o extindere viitoare pentru tratarea apelor uzate din localitățile învecinate și asigură o evacuare sigură a apelor uzate pentru mai mult de 5.000 de beneficiari direcți din Cantemir.

 

Totodată, întreprinderea Apa Canal Cantemir a beneficiat de un program de instruire la locul de muncă pentru întreținerea adecvată și funcționarea durabilă a Stației de epurare, precum și de  echipament tehnic: un buldoexcavator în valoare de 90.000 de euro, piese de schimb și instrumente necesare pentru funcționarea corespunzătoare a stației de epurare a apelor uzate și a rețelelor de canalizare.