Meniu principal

Ministra Mediului Iuliana CANTARAGIU a avut o întâlnire cu Primarul orașului Bălți Nicolae Grigorișin

Published on: M, 12/28/2021 - 17:13

Astăzi, 28.12.2021, Ministra Mediului Iuliana CANTARAGIU a avut o întâlnire cu Primarul orașului Bălți, Nicolae GRIGORIȘIN. Tema discutată - Gestionarea Integrată a Deșeurilor în regiunea a 7-a.

 

În țara noastră problema deșeurilor este gestionată la nivel național și local. Conform Strategiei de gestionare a deşeurilor pentru anii 2013-2027, teritoriul Republicii Moldova este divizat în 8 regiuni de management al deşeurilor. Municipiul Bălți face parte din regiunea a 7-a.

 

Acordul de împrumut cu BEI și BERD este destinat pentru finanțarea dezvoltării infrastructurii de colectare a deșeurilor din regiunile de management al deșeurilor, în scopul protejării în mod adecvat a mediului de efectele asociate cu managementul deşeurilor generate de cetăţeni, întreprinderi şi instituţii.

 

Deşeurile au un potenţial ridicat de poluare a tuturor componentelor vitale ale mediului înconjurător. Managementul adecvat al deşeurilor solide constituie pilonul central al politicilor pe termen lung, vizând dezvoltarea durabilă. Prin alinierea treptată a Republicii Moldova la practicile Uniunii Europene de gestionare a deşeurilor, se va minimiza cantitatea de deşeuri generate, va crește rata de reciclare a deşeurilor solide, deșeurile se vor refolosi şi elimina în modul cel mai puţin poluant.

 

Politica Europei privind deșeurile este „o politică fără deșeuri”.