Meniu principal

O metodă alternativă pentru reciclarea deșeurilor ar reflecta un nivel zero de poluare

Published on: M, 01/12/2022 - 17:33

Astăzi Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, însoțită de specialiști din domeniile de management a deșeurilor și de la Agenția de Mediu, a participat la o întâlnire cu o delegație din Seul, Coreea de Sud, Human & Science Co LTD.
 
 
Dat fiind faptul că Coreea de Sud, în prezent, este una din țările lumii cu succese în gestionarea deșeurilor, delegația din această țară a venit cu o ofertă specială, ce reprezintă o metodă alternativă  pentru reciclarea deșeurilor. Deșeurile municipale, la ei sunt valorificate energetic, fiind tratate la un loc, nefiind colectate separat. 
 
 
„În general, procesul de gestionare a deșeurilor poate fi destul de costisitor și nociv, dacă nu este realizat corespunzător. Am hotărât să prezentăm Ministerului Mediului Republicii Moldova tehnologii diferite de cele tradiționale, pentru valorificarea energetică a deșeurilor, testate și exploatate deja pe larg în Coreea de Sud și care au un grad foarte redus de poluare. Plus, sunt economicoase din punctul de vedere al resurselor energetice. În unele țări dezvoltate, precum Germania, există industrii unde cantitatea de gaze extrase din deșeuri acoperă consumul de gaze al fabricilor”, a anunțat JongMun Lim, șeful delegației Coreei de Sud.
 
 
Delegația coreeană a venit cu câteva prezentări video a utilajului și schemei procesului de reciclare a deșeurilor din Coreea de Sud. „Această metodă ar reflecta un nivel zero de poluare, comparativ cu alte tehnologii”, susțin reprezentanții coreeni. 
În recipientul dispozitivului, cu o capacitate de până la 10 tone,  se introduc deșeurile nesortate, de la fabrici și alte deșeuri municipale. Timp de o oră se produce o tonă de gaze. În opinia oaspeților coreeni, temperatura de ardere de cel puțin 1300  °C este mult mai inofensivă din perspectiva poluării aerului, comparativ cu piroliza – ce prevede topirea deșeurilor la temperaturi de maximum 600  °C.
 
 
Există totuși niște condiții pentru buna funcționare a tehnologiei, gradul de umiditate al deșeurilor trebuie să nu depășească 20%. Se știe însă că fracția organică a deșeurilor (deșeurile alimentare) în Republica Moldova, cu umiditatea cea mai înaltă, constituie până la 55% din totalul deșeurilor. Ponderea fracției umede fiind mult mai mică în Coreea, de până la 35%.  Respectiv, pentru Moldova ar fi necesar un consum de energie în plus pentru uscarea gunoiului. Informații adiționale privind costul estimativ vor fi expediate la adresa Ministerului Mediului pentru o analiză mai aprofundată a ofertei. 
 
 
Șeful delegației din „Țara dimineților liniștite”, JongMun Lim, a invitat reprezentanții Republicii Moldova la Human & Science Co LTD din Seul, Coreea de Sud, pentru a vedea fizic în ce constă această metodă.
Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu a mulțumit delegației coreene pentru interesul manifestat față de țara noastră, în contextul în care obiectivul Moldovei pe termen mediu pentru gestionarea deșeurilor este „zero deșeuri”: „Vom analiza propunerea, se vor face calcule tehnice cu privire la rentabilitate și economisirea resurselor energetice”.