Meniu principal

Obiceiurile și afacerile autohtone trebuie să devină un drum bătătorit spre o economie verde!

Published on: V, 01/14/2022 - 14:54

Prioritățile Ministerului Mediului setate pentru 2022 fiind: 1) împădurirea țării, 2) utilizarea rațională a apei, 3) zero deșeuri. Pentru îndeplinirea acestor obiective este necesară conștientizarea importanței promovării unei economii verzi, unde principiul „prietenos mediului” devine și principiu fundamental în dezvoltare.

 

Pe termen lung, ecologizarea ÎMM-urilor va înlesni îndeplinirea obligațiunilor Republicii Moldova asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și îndeplinirea obiectivele de mediu din Agenda 2030 convenite cu Națiunile Unite.

 

Să trecem  la verde cu propria afacere!

A fi „prietenoși mediului” nu este doar o simplă atitudine,  înseamnă a fi deșteptați, a fi ancorați în prezent, când ne dăm seama că viitorul depinde doar de acțiunile noastre.

 

Alegoric vorbind, când traversăm o stradă, știm că facem totul corect, atunci când trecem la culoarea verde a semaforului. La fel, să ne angajăm într-o „afacere verde” ar însemna să acționăm corect și conștient, participând la crearea unui viitor durabil din punct de vedere ecologic și contribuind personal la salvarea mediului înconjurător din Moldova, căutând soluții în confruntarea cu problemele ecologice naționale și regionale!

 

O afacere „verde” poate fi realizată prin diferite căi, de la extinderea de terenuri împădurite, reciclare, evitarea risipei alimentare și aprovizionarea populației cu produse eco locale, până la promovarea eficienței energetice.

Mai mult, antrenarea într-o afacere „prietenoasă mediului” oferă oportunitatea de a crește propriile venituri, economisind resurse, dar și de a crește numărul consumatorilor dispuși să plătească pentru servicii sau produse durabile, cultivând astfel gustul publicului pentru natural. Desigur, nimeni nu va soluționa problema schimbărilor climatice și nu va reduce cantitatea plasticului aruncat în râurile mici de unul singur, plantând un copac sau abordând stilul de viață eco. Dar împreună vom reuși! Împreună plantăm, reciclăm, reutilizăm, reducem daunele ce au impact major asupra mediului!

Momentul cel mai potrivit pentru a ne deschide naturii este atunci când ne setăm agenda pentru următorul an unde, printre marile provocări, se regăsește cel puțin o activitate prin care ne aducem  aportul personal la protecția mediului.

 

Exemple de afaceri verzi, prietenoase mediului, sunt afacerile de colectare separată și reciclare, de compostare a deșeurilor, de reducere a emisiilor în atmosferă, prestare a serviciilor sustenabile cum ar fi  serviciile de curățenie „verzi”, producere și comercializare de alimente ecologice și îmbrăcăminte confecționată din țesături bio, transportul „verde”, lista de afaceri sau starup-uri poate continua. Dar unele afaceri ce nu sunt „verzi” pot fi ecologizate!