Iuliana Cantaragiu și Viorel Gherciu au participat la prezentarea stației moderne de epurare a unei vinărie din Moldova

Published on: V, 06/17/2022 - 18:24

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu au vizitat, astăzi, 17 iunie 2022, vinărie Asconi Winery. Vinăria a prezentat  stația de epurare a apelor reziduale modernizată și altor vinificatori, prezenți la eveniment.

 

Vinăria Asconi Winery este un model de afacere prietenos mediului. A invitat partenerii de dezvoltare, reprezentanții ministerelor de resort, colegii și a prezentat noua instalație a stație de epurare a apelor reziduale, implementat în cadrul programul ”Livada Moldovei”, a Băncii Europene de Investiții. Atenția față de resursele naturale se arată prin tratarea apelor reziduale, protejează apele de suprafață, subterane și ecosistemele, totodată, permite refolosirea apelor și are posibilitatea de a produce energie regenerabilă pe bază de biogaz.

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) prin programul ”Livada Moldovei” susține agricultura în Moldova, sprijină aspirațiile competitive ale agenților economici și le oferă împrumuturi pentru a dezvolta afacerea prin implementarea proiectelor prietenoase mediului. Agenții economici beneficiază de consultanță națională și internațională, un schimb de experiență în Germania și asistența permanentă. ”Odată înrolați în proiectul ”Livada Moldovei”, abordarea la soluțiile ce prevăd tratarea apelor reziduale este individuală”, mărturisește administratorul.

 

Cu o experiență  în domeniul vinificației din 1994, dar mai bine de 10 ani, compania Asconi SRL a început să dezvolte turismul rural în regiune și o agro-pensiune pe principii prietenoase cu mediul și cu o grijă față de agricultura ecologică. Ministra Iuliana Cantaragiu i-a felicitat pe reprezentanții companiei pentru realizările sale, menționând că această abordare este un exemplu de afacerea prietenoasă mediului, pe de o parte arată o grijă față de mediu, pe de altă parte este respectuos cu clienții săi”. Iar ministrul Viorel Gherciu consideră că, vinăria,  tratând apa prin purificare, folosită în agricultură și reutilizată în alte domenii industriale are o abordare eco-sustenabilă și un model de urmat pentru alte companii.

 

Șeful reprezentanței BEI în Moldova, Alberto Carlei a vorbit despre  colaborarea cu Asconi Winery și a apreciat deschiderea lor pentru modernizarea vinăriei atât prin instalarea stației de epurare, cât și investiția în sisteme fotovoltaice. Aceste proiecte vin în sprijinul agricultorilor, dar și contribuie la modernizarea țării.

 

La eveniment au participat reprezentanții a 30 de vinării și reprezentantul Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă. ”Obiectivul sectorului vitivinicol este durabilitatea și protejarea mediului. Este nevoie de a investi acum cu grijă față de generațiile viitoare”, a menționat Elizaveta Breahnă.

 

Calitatea apei în Republica Moldova este o prioritate pentru Ministerul Mediului. Misiunea căruia este de a crea un cadru legal , armonizat cu legislația europeană, care ar permite mediul de afaceri să dezvolte pe viitor proiecte sustenabile. Importanta unei calități bune a apei este prioritară la dezvoltarea societății, ea asigură sănătatea cetățenilor, creșterea economică, calitatea vieții, durabilitatea ideilor de afaceri.