Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Campanie națională de Ziua Mondială a Curățeniei - Să trecem la fapte!

Published on: V, 09/02/2022 - 10:13

Dăm startul campaniei naționale ”Să trecem la fapte”, organizată de Ministerul Mediului, proiectul Uniunea Europeană pentru Mediu Economia Verde și Centrul Național de Mediu. Campania de prevenirea formării, colectării separate și reciclării deșeurile solide se va desfășura în perioada 2 – 17 septembrie 2022.

 

Ziua Mondiale a Salubrizării  - 17 septembrie 2022

 

Ziua Mondială a Curățeniei 2022 creează o oportunitate unică de a coagula eforturile pentru acțiuni comune. Campanie națională are scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la acțiunile individuale pentru reducerea, colectarea separată și reciclarea deșeurilor, economie circulară, pentru ape curate și protejarea sănătății noastre.

 

Poluarea afectează pe toată lumea – prin aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem sau pământul pe care îl cultivăm. Un mediu poluat este cauza multiplelor boli psihice și fizice, dar și a deceselor premature, în special, în rândul copiilor, persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și vârstnicilor. Oamenii care locuiesc în arii mai defavorizate, în apropierea spațiilor contaminate sau în zone în care există un flux foarte mare de trafic sunt mult mai expuși riscului de îmbolnăviri. Poluarea este și unul dintre principalele cauze ale pierderii biodiversităţii. Reduce capacitatea ecosistemelor de a furniza servicii precum captarea carbonului și decontaminarea.

 

Prin campania ”Să trecem la fapte” ne propunem creșterea gradului de conștientizare cu privire la politica de mediu a UE și a Republicii Moldova în vremuri de criză și trei aspecte importante ale transformării: economia circulară, poluare zero, managementul deșeurilor și reciclare. Vă îndemnăm să urmăriți noutățile Ministerului Mediului pe site-ul oficial și pagina de FB pentru a afla unde vor avea loc acțiuni de salubrizare la nivel național pe data de 17 septembrie 2022.

 

În anul 2020 în Republica Moldova au fost colectate 1.081,9 mii tone de deșeuri. Cea mai mare pondere în totalul deșeurilor colectate au fost cele municipale, care au constituit 64,5%. Din deșeurile municipale colectate, doar 4,7% reprezintă deșeuri municipale colectate separat. Conform unor date, în Republica Moldova sunt circa 2.500 de locuri neautorizate în care sunt aruncate deșeurile.