Ministerul Mediului în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a organizat ședința comitetului de coordonare a proiectului ”Integrarea perspectivei migrației și schimbărilor climatice în Planul național de adaptare 2 și în planul sectorial de adaptare în agricultură”. În cadrul evenimentului a fost prezentat studiul de caz privind impactul migrației asupra adaptării la schimbările climatice a Republicii Moldova.
Secretarul de stat, Grigore Stratulat a apreciat înalt studiul prezentat și a subliniat importanța cercetărilor ce vizează contribuția migrației la schimbările climatice și la consolidarea rezilienței la nivel de gospodării în Moldova. ”Schimbările climatice au impact major asupra calității vieții cetățenilor Republicii Moldova. Acest fapt poate fi sesizat din ce în ce mai mult. În același timp, migrația este o caracteristică definitorie a economiei și societății Republicii Moldova. Respectiv, între fenomenul migrației și schimbările climatice există o interdependență ce merită a fi studiată”, a menționat Grigore Stratulat.
Potrivit coordonatorului programului, Ghenadie Crețu, OIM Moldova împreună cu Universitatea din Viena, au evaluat factorii migrației ce contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la reziliența climatică. Activitățile planificate în conformitate cu planul de implementare a proiectului în anul 2023 urmează să continue acțiunile desfășurate anterior.
Proiectul ”Integrarea perspectivei migrației și schimbărilor climatice în Planul național de adaptare 2 și în planul sectorial de adaptare în agricultură” este implementat de misiunea OIM Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai Biroului Regional al OIM, Universității din Viena, Biroului Național de Statistică și Biroului Relații cu Diaspora.