Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Problemele de mediu au fost discutate la Ocnița

Published on: J, 05/18/2023 - 15:36

Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat s-a întâlnit cu primarii din raionul Ocnița pentru a discuta despre gestionarea deșeurilor, managementul resurselor de apă și realizările obținute în cadrul Planului național de extindere și reabilitare a pădurilor. Reprezentanții autorităților locale au fost informați despre proiectele Ministerul Mediului și etapele de implementare a acestora.

 

Președintele raionului Ocnița, Plopa Iurie a salutat prezența domnului Stratulat în teritoriu și a apreciat activitatea Ministerului Mediului. Totodată, dl. Plopa și-a exprimat deschiderea de a colabora împreună la soluționarea problemelor legate de gestionarea deșeurilor, specificând de importanța acțiunilor imediate.

 

Domnul Stratulat a afirmat că deșeurile sunt privite în mod tradițional ca o sursă de poluare, însă ele bine gestionate pot genera beneficii suplimentare cum ar fi reducerea cererii de resurse naturale, economisirea energiei și a resurselor financiare. Este timpul să ne consolidăm eforturile în vederea transformării deșeurilor în resurse reutilizabile ca fiind principalul obiectiv al economiei circulare și ecologice care presupune în sine procesul de gestionare mai eficientă a materiei prime, inovarea la nivelul design-ului și fabricării produselor cu scopul de a reduce cantitatea ambalajelor, precum și instruirea personalului în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

 

Un alt aspect discutat în cadrul întrevederii a fost realizarea Programului național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023-2032. Conform documentului în următorii zece ani, urmează extinderea suprafețelor împădurire pe o suprafață de 145,000 ha și plantarea a circa 500 mln. puieți, promovând în special speciile autohtone bine adaptate la schimbările climatice și asigurând condiții de gestionare eficientă a culturilor pe bază de specii exotice dar naturalizate. Iar pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de o cooperare fructuoasă cu APL pentru a identifica noi terenuri ce urmează a fi împădurite.

 

La eveniment a participat și deputata Cazacu Victoria care a vorbit despre legislația de mediu și necesitatea ajustării acesteia la directivele europene.