Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministerul Mediului îndeamnă organizatorii careurilor festive prilejuite de ultimul sunet să renunțe la baloanele cu heliu

Published on: M, 05/23/2023 - 16:46

Se apropie perioada organizării careurilor prilejite de ultimul sunet în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal din Republica Moldova. Cu acest prilej, adesea organizatorii folosesc multiple baloane umflate cu heliu, pe care le lansează în atmosferă. O asemenea practică este folosită și cu prilejul inaugurării unor magazine din diferitele rețele comerciale. Ministerul Mediului îndeamnă administrațiile instituțiilor școlare și ale celor comerciale să se abțină de la această practică.  

  

Problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc la diferite evenimente și festivități, este una cu consecințe nefaste asupra mediului, avertizează experții în domeniu. „Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materialele care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice”, se menționează într-un comentariu al Agenției de Mediu.

 

Conform unor studii realizate în acest sens, în dependență de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e confecționat din latex și până la câteva săptămâni, dacă este din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, ori pot deveni lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Cercetătorii din Australia au descoperit că în total una din cinci păsări de mare moare în mod regulat, ca urmare a consumului de balon. Iată de ce, în multe state ale lumii, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, legislația interzice utilizarea baloanelor cu heliu în activitățile de agrement.  

 

În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este necesar mai mult. 

 

În Republica Moldova nu sunt prevederi ale actelor normative care ar introduce asemenea interdicții, prin urmare, autoritățile de mediu ar putea veni doar cu unele recomandări către Ministerul Educației și Cercetării, către autoritățile publice locale și către instituțiile preșcolare și școlare, să renunțe folosirea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților la sfârșit de an.