Contribuția la decarbonizarea în Moldova prin JCM

Published on: J, 11/09/2023 - 16:54

Ministerul Mediului a fost, astăzi, gazda ultimelor pregătiri pentru „Seminar de promovare a implementării Mecanismului Comun de Creditare (JCM) în Moldova – Contribuția la decarbonizarea în Moldova prin JCM”, care va avea loc mâine, 10 noiembrie, 2023, în incinta Hotelului Jazz, Chișinău.

 

Seminarul are ca scop înțelegerea politicii de atenuare a Moldovei, înțelegerea subtilităților articolului 6 și ale acestuia relevanța pentru obiectivele climatice ale Republicii Moldova și prezentarea succintă a strategiei naționale pentru punerea în aplicare a articolului 6 din Acordul de la Paris și așteptările pentru JCM.

 

Mecanismul Comun de Creditare Japonez (JCM), promovează proiecte de reducere și eliminare a emisiilor între Japonia și țările partenere, și-și propune să faciliteze difuzarea, printre altele, a tehnologiilor de decarbonizare de vârf, produse, sisteme, servicii și infrastructură, precum și implementarea acțiunilor de atenuare; contribuind astfel la reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră și durabil dezvoltarea în Republica Moldova și realizarea NDC-urilor din Japonia și Republica Moldova. Ambele guverne implementează JCM în conformitate cu prevederile relevante legile și reglementările interne în vigoare în țările respective.

 

Doritorii de a participa, se pot conecta la seminar accesând linkul http://carbonmarkets.env.go.jp/en_info-2/en_info_event/y-2023/20231110/ , începând cu orele 9.30.  

 

Acesta este primul seminar organizat în comun cu partea japoneză, care are drept scop facilitarea schimbului de cunoștințe, colaborarea și identificarea oportunităților pentru Moldova de a dezvolta noi proiecte de reducere și eliminare a emisiilor de GES.