Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Contribuția la decarbonizarea în Moldova prin JCM

Published on: V, 11/10/2023 - 13:40

Astăzi, Ministerul Mediului în colaborare cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova au fost gazda seminarului „Seminar de promovare a implementării Mecanismului Comun de Creditare (JCM) în Moldova – Contribuția la decarbonizarea în Moldova prin JCM”, care s-a desfășurat în incinta Hotelului Jazz, Chișinău.

 

Seminarul are ca scop înțelegerea politicii de atenuare a Moldovei, înțelegerea subtilităților articolului 6 și ale acestuia relevanța pentru obiectivele climatice ale Republicii Moldova și prezentarea succintă a strategiei naționale pentru punerea în aplicare a articolului 6 din Acordul de la Paris și așteptările pentru JCM. La deschidere au luat cuvânt de salut și mulțumire Aliona Rusnac, secretar de stat, Ministerul Mediului și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei, ES Yoichiro Yamada.

 

„Am onoarea să vă salut la seminarul privind promovarea implementării Mecanismului Comun de Creditare (JCM) în Moldova, seminar organizat în comun cu Ministerul Mediului din Japonia și Ministerul Mediului din RM, cu scopul de a vă informa cum putem pune în aplicare un nou mecanism financiar dezvoltat în cadrul Acordului de la Paris al Convenției ONU privind schimbările climatice. 

 

Japonia este un partener important de dezvoltare pentru Republica Moldova, beneficiem în continuare de susținerea Guvernului Japoniei în diferite domenii cum ar fi medicina, educația, iar mai recent și protecția mediului și climei. La acest seminar vom discuta cum poate fi aplicat mecanismul, care sunt procedurile și regulile de implementare a proiectelor”, a spus doamna Aliona Rusnac, secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, reiterând spre final sincere mulțumiri părții japoneze pentru colaborare și susținere continuă.

 

„La data de 6 septembrie 2022 a fost semnat de către Guvernul Japoniei și Guvernul RM, Memorandumul de colaborare asupra Mecanismului Comun de Creditare (JCM). Sunteți a 21 țară-semnatară din cele 27 de țări cu care Japonia a semnat acorduri JCM. Colaborarea fructuoasă dintre țările noastre va continua, chiar dacă am trecut prin încercări grele de-a lungul istoriei, Japonia va continua să sprijine calea Republicii Moldova, și se bucură de planurile sale de aderare la comunitatea europeană” a spus Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei, ES Yoichiro Yamada.

 

Mecanismul Comun de Creditare Japonez (JCM), promovează proiecte de reducere și eliminare a emisiilor între Japonia și țările partenere, și-și propune să faciliteze difuzarea, printre altele, a tehnologiilor de decarbonizare de vârf, produse, sisteme, servicii și infrastructură, precum și implementarea acțiunilor de atenuare; contribuind astfel la reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră și durabil dezvoltarea în Republica Moldova și realizarea NDC-urilor din Japonia și Republica Moldova.

 

Acesta este primul seminar organizat în comun cu partea japoneză, care are drept scop facilitarea schimbului de cunoștințe, colaborarea și identificarea oportunităților pentru Moldova de a dezvolta noi proiecte de reducere și eliminare a emisiilor de GES.

 

Acest atelier este conceput pentru părțile interesate cheie în eforturile Moldovei de acțiune în domeniul schimbărilor climatice, pentru reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova responsabili de politica climatică și cooperarea internațională, pentru cei din sectorul comercial interesați să se implice în proiecte climatice, experți în climă și energie interesați să se implice în proiecte climatice, cât și pentru reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) și organizațiilor societății civile care lucrează pe probleme de mediu.