Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Vizita noului adjunct al misiunii Ambasadei Republicii Federale Germane la Chișinău

Published on: M, 11/15/2023 - 17:27

Astăzi, în incinta Ministerului Mediului a fost organizată o ședință comună cu șeful adjunct din cadrul misiunii Ambasadei Republicii Federale Germania în Chișinău, dl Peter BUSCHMANN. La ședință au participat domnul Grigore STRATULAT, Secretar de stat și doamnă Aliona RUSNAC, Secretar de Stat.

 

În cadrul discuțiilor, au fost luate în considerare mai multe teme prioritare pentru ambele părți participante, așa cum sunt, participarea celor două state în cadrul Conferinței COP 28, care va avea loc în Dubai în luna decembrie, și obiectivele acesteia. Domnul Peter Buschmann a vorbit și despre istoricul acestei inițiative globale, cum este bilanțul global (GST), care este nucleul ciclului de ambiții al Acordului de la Paris. De asemenea, a fost menționat faptul necesității de îndrumări concrete pentru acțiuni ulterioare și pentru o cooperare internațională consolidată în această dezbatere critică înainte de 2030, precum și pentru actualizarea NDC-urilor și a strategiilor pe termen lung.

 

Oficialii au discutat și despre necesitatea reducerilor emisiilor în atmosferă, în special în țările cu o industrializare puternică, și setarea obiectivului internațional privind energia regenerabilă și eficiența în energetică. Acest lucru trebuie să meargă mână în mână cu un angajament colectiv de eliminare treptată a combustibililor fosili, începând cu cărbunele – trimițând un semnal clar că ne îndreptăm către sisteme energetice predominant lipsite de combustibili fosili, până cel târziu în 2050.

 

„Fluxurile financiare ar trebui să fie în concordanță cu o cale de dezvoltare de 1,5 grade și inteligentă față de climă. Sunt esențiale propuneri concrete pentru creșterea investițiilor private pentru tranziția energetică, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea. Hotărât să sprijine reforma arhitecturii financiare internaționale, în special băncilor de dezvoltare”, a declarat șeful adjunct al misiunii.

 

„Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră/CBAM” a fost subiect important pe agenda întâlnirii de azi. Relevanța acestuia în economia și politica Republicii Moldova. CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) va acoperi sectoarele industriale cu emisiile cele mai semnificative: fier, oțel, ciment, îngrășăminte, aluminiu, electricitate, adică aceleași sectoare care sunt incluse și în Schema europeană de tranzacționare a emisiilor (EU ETS).