La Ministerul Mediului au fost discutate noi oportunități de preluare a bunelor practici din Ungaria

Published on: J, 11/16/2023 - 11:27

Secretarul de stat, Aliona Rusnac, a avut o întrevedere cu expertul de mediu, fondatorul companiei de consultanță „Climate Action” din Ungaria, Gabor Gremsperger. Interlocutorii au discutat despre posibilitățile de colaborare dintre Ministerul Mediului și compania ungară pe domeniile de interes comun: mediu, schimbări climatice și păduri.

 

Gabor Gremsperger a specificat că instituția de consultanță, pe care o reprezintă, se focusează pe crearea proiectelor educaționale care sunt bazate pe schimbări climatice și păduri. Scopul vizitei sale în Republica Moldova este de a găsi noi oportunități de cooperare. Până în prezent, „Climate Action” a implementat proiecte de cooperare cu statele din Balcanii de Vest. Republica Moldova este prima țară din estul Europei cu care compania ungară își dorește o colaborare. 

 

Aliona Rusnac a pus accentul pe progresele pe care le-a obținut Republica Moldova pe domeniul schimbărilor climatice și în sectorul forestier. „În prezent, este implementat Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor 2023 – 2032. Campania de împădurire a fost lansată sâmbătă, 11 noiembrie. Suntem interesați în colaborări cu partenerii din Uniunea Europeană, care sunt mult mai avansați decât noi și de la care putem învăța, de la care putem prelua bune practici”, a menționat Secretarul de stat.

 

Gabor Gremsperger și-a manifestat deschiderea față elaborarea de noi proiecte, care vor putea fi realizate în comun cu autoritățile Republicii Moldova. El a menționat că, instituția ungară, pe care o reprezintă, poate împărtăși atât experiența foarte reușită din Ungaria, privitoare la temele de interes pentru Ministerul Mediului, cât și experiența altor state occidentale, pe care o cunoaște foarte bine.

 

Instituția ungară „Climate Action” oferă soluții care ajută companiile, municipalitățile sau persoanele fizice să își asume responsabilitatea față de mediu și să-și dezvolte zonele naturale, creând un viitor mai durabil. Experții companiei de consultanță văd viitorul protecției climei în colectarea și furnizarea de date care facilitează controlul continuu al obiectivelor climatice.