În perioada 8-9 noiembrie, la Geneva, Elveția, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a fost moderatorul celei de-a 8-a reuniune a Grupului operativ privind accesul la informații, de la înființarea sa, și prima din perioada de inter-sesiune actuală 2022-2025.
Anul acesta grupul operativ este cel care se întrunește pentru a discuta despre implementarea primului pilon al Convenției de la Aarhus. Accentul de fond al reuniunilor este definit de mandatul stabilit de Reuniunea părților la convenție prin decizia VII/1, care a inclus, printre alte aspecte, accesul public la informații despre produse legate de mediu.
Reuniunea a stabilit desfășurarea unui workshop internațional „Avansarea accesului public la informații despre produse legate de mediu: provocări și oportunități”. Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Centrul Națiunilor Unite pentru Facilitarea Comerțului și Afaceri Electronice, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, ONE Planet Network și Agenția Europeană de Mediu.
Atelierul a fost urmat de alte elemente care vizează promovarea schimbului de studii de caz, bune practici și provocări, și să ia în considerare evoluția recentă și viitoare în legătură cu consolidarea accesului public la informațiile de mediu. În special, grupul operativ a discutat (a) domeniul de aplicare al informațiilor de mediu; (b) accesul la informații privind emisiile în mediu; și (c) furnizarea de informații autorităților publice de către terți.
De asemenea, Grupul operativ a făcut un bilanț al utilizării recomandărilor actualizate privind instrumentele de informare electronică și activitățile altor forumuri internaționale relevante.
Atelierul a fost organizat în momente critice ale presiunilor în continuă creștere legate de poluare, schimbări climatice și crize de biodiversitate, determinate de consumul și producția nedurabile. Informația reprezintă un factor esențial în modelarea alegerilor consumatorilor. Preocupările sporite de mediu și creșterea gradului de conștientizare a publicului conduc la o schimbare către alegeri mai ecologice. În același timp, transformarea digitală în curs oferă oportunități de a informa consumatorii și de a spori transparența pe condiții echitabile. Cu toate acestea, prevalența afirmațiilor de mediu înșelătoare, denumite în mod obișnuit „greenwashing”, rămâne un motiv de îngrijorare.
Acest lucru necesită eforturi dedicate întreprinderii de acțiuni practice, nu numai pentru a susține încrederea consumatorilor și a publicului, ci și pentru a evita pașii greșiți în politica economică și luarea deciziilor.
Participanții la eveniment și-au propus să discute provocările și oportunitățile în promovarea accesului public la informații despre produse legate de mediu - un pas crucial în tranziția către economia verde, circulară și digitală.