Directorul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (ONIPM), Nicolae Arnaut, a participat la cea de-a 4 reuniune a Comitetului Programului LIFE, care s-a desfășurat, în perioada 16-17 noiembrie, la Bruxelles, Belgia. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană și a avut ca obiectiv de a discuta despre implementarea programului de lucru multianual pentru perioada anilor 2025-2027.
Sesiunile plenare din carul evenimentului au vizat programele de lucru multianuale: „Natura și biodiversitatea”; „Economia circulară și calitatea vieții”; „Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice”; „Tranziție către energie curată”. Înalții oficiali europeni au salutat prezența reprezentanților Republicii Moldova la reuniune, iar directorul ONIPM, Nicolae Arnaut, la rândul său, a mulțumit oficialilor europeni pentru oportunitatea oferită Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene în Programul LIFE.
„Republica Moldova este angajată în procesul de integrare europeană, integrarea în marea familie europeană fiind obiectivul prioritar, iar oportunitatea de a iniția negocierile de aderare ne confirmă și mai mult deschiderea Uniunii Europene, în acest sens. Programul LIFE reprezintă un pas important pentru dezvoltarea proiectelor pe mediu în Republica Moldova și, deși recent am obținut statutul de membru în cadrul programului, suntem bucuroși să beneficiem deja de un prim proiect câștigător ce va fi finanțat din sursele financiare ale unuia dintre cele mai mari programe europene”, a menționat Nicolae Arnaut în discursul adresat tuturor participanților la sesiunea plenară.
În cadrul reuniunii de la Bruxelles, oficialul ONIPM a avut și dialoguri bilaterale cu partenerii din cadrul Ministerelor Mediului din Italia și Spania, care sunt lideri în Programul LIFE, privind schimbul de bune practici în instrumentele de finanțare. Directorul ONIPM a avut o întrevedere și cu reprezentanții European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Discuțiile au vizat organizarea unei sesiuni de informare pentru țara noastră cu tematica „Info Days for Moldova”.
În contextul suportului oferit pentru utilizarea instrumentelor Programului LIFE, partenerii din România au dat asigurări de comunicare deschisă și pro-activă în procesul de aderare și de intenție de colaborare pe programul LIFE, în special pe biodiversitate și schimbările climatice.
Programul LIFE este instrumentul de finanțare al Uniunii Europene pentru mediu și acțiunea climatică – singurul program UE dedicat exclusiv mediului – ce are ca obiectiv de a contribui la tranziția către o economie durabilă și eficientă, bazată pe surse regenerabile de energie și pe principiile economiei circulare, precum și de protejarea naturii, îmbunătățirii calității aerului și a apei, inclusiv intensificarea epurării apelor reziduale.
Bugetul total al programului LIFE pentru 2021-2027 este de 5,4 miliarde euro, iar circa un milion de euro vor fi oferiți Republicii Moldova și partenerilor din Grecia pentru implementarea proiectului privind păsările și habitatele, rețelei Natura 2000 în Ucraina și Republica Moldova, în baza rețelei actuale comune Emerald de situri, în conformitate cu Convenția de la Berna, proiect ce va fi implementat pe parcursul a doi ani.