Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Apă, apă peste tot!

Published on: M, 03/27/2024 - 13:10

Aproximativ 71% din suprafața Pământului este acoperită de apă, aproximativ 97% din această apă fiind găsită în oceane. Restul de 3% este apă dulce, care se găsește în ghețari, calote glaciare, râuri, lacuri și apele subterane. De Ziua Internațională a Apei, ne-am gândit să vă oferim câteva curiozități interesante sau mai ciudate, despre acest component important pentru Viață!

 

  • Apa este una dintre cele mai vechi substanțe de pe Pământ, unele dintre moleculele de apă existente astăzi având o vechime de peste 4 miliarde de ani. În ciuda vechimii sale, apa rămâne abundentă și esențială pentru viață.

 

  • Menținerea unei hidratări adecvate este esențială pentru sănătatea generală. Apa reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului uman și este esențială pentru numeroase funcții ale corpului, inclusiv reglarea temperaturii, transportul nutrienților și eliminarea deșeurilor.

 

  • Aproximativ 68,7% din apa dulce din lume este blocată în ghețarii și calotele glaciare, în principal în Antarctica și Groenlanda. Aceste rezervoare înghețate sunt cruciale pentru reglarea nivelului mării la nivel mondial și pentru susținerea ecosistemelor.

 

  • Norii sunt formați din picături de apă minuscule sau cristale de gheață suspendate în atmosferă. Formarea norilor implică o interacțiune complexă de temperatură, umiditate și presiune atmosferică, rezultând o gamă diversă de tipuri și formațiuni de nori.

 

  • Moleculele de apă sunt în mișcare constantă, chiar și la temperatura camerei. Această mișcare aleatorie, cunoscută sub numele de mișcare browniană, face ca moleculele de apă să se ciocnească și să interacționeze, contribuind la proprietățile unice ale apei.

 

  • Apa poate exista în trei stări principale: solidă (gheață), lichidă (apă) și gazoasă (vapori de apă). În anumite condiții de temperatură și presiune, apa poate exista și în stări intermediare, cum ar fi lichid suprarăcit sau abur supraîncălzit.

 

  • Spre deosebire de majoritatea substanțelor, apa atinge densitatea maximă la 4 grade Celsius (39,2 grade Fahrenheit) și devine mai puțin densă pe măsură ce îngheață în gheață. Această proprietate neobișnuită este motivul pentru care gheața plutește pe apă, permițând vieții să prospere sub suprafețele înghețate.

 

  • Moleculele de apă sunt polare, adică au un capăt pozitiv și unul negativ. Această polaritate permite moleculelor de apă să formeze legături de hidrogen între ele, dând apei proprietățile sale unice de coeziune, aderență și tensiune superficială.

 

  • Apa joacă un rol crucial în modelarea și susținerea diverselor ecosisteme ale Pământului. De la pădurile tropicale luxuriante până la deșerturile aride, disponibilitatea apei influențează distribuția speciilor de plante și animale și modelează dinamica ecosistemelor întregi.

 

Aceste curiozități arată rolul fascinant și esențial pe care îl joacă apa în lumea noastră, de la susținerea vieții până la modelarea peisajelor și a modelelor meteorologice.