Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Speciile invazive – subiect de discuții în format internațional

Published on: V, 06/07/2024 - 16:05

Iulian Mamai, director adjunct al Agenției „Moldsilva” și Alexandru Tabacaru specialist principal al Serviciului relații de colaborare internațională, au participat, în perioada 4-6 iunie, la lucrările Rețelei pentru Europa și Asia Centrală a Speciilor Forestiere Invazive (REUFIS), ce s-au desfășurat la Skopje, Macedonia de Nord, sub egida FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură). 

 

Discuțiile din cadrul seminarului au vizat pericolul răspândirii speciilor invazive, a dăunătorilor și diferitor boli, ce reprezintă un impediment la dezvoltarea și protejarea ecosistemelor naturale. Partea practică a lucrărilor au constitut-o mai multe studii de caz, inclusiv în țara-gazdă, fiind prezentate soluții viabile, argumentate din experiența țărilor participante.

 

Participanții au efectuat și o vizită de studiu la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Sfinților Chiril și Metodiu” din capitala Macedoniei de Nord, unde s-au familiarizat cu activitatea și dotarea laboratoarelor specializate.

Conferința de la Skopje, reprezintă o posibilitate de amplificare a colaborării internaționale în acest domeniu și aprobarea planului de lucru prin actualizarea acțiunilor ce urmează a fi inițiate, privind speciile invazive și provocările de management în țările membre REUFIS.