Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

La Chișinău s-a desfășurat seminarul de inițiere a unui proiect ce vizează îndeplinirea obiectivelor de eliminare a echipamentelor cu conținut de bifenili policlorurați

Published on: J, 06/13/2024 - 09:13

Pentru a identifica soluții viabile pentru sectorul energetic, Ministerul Mediului a organizat, la Chișinău, seminarul de inițiere a proiectului „Inițiativa globală în vederea îndeplinirii obiectivelor de eliminare a BPC (echipamente cu conținut de bifenili policlorurați) către anul 2025 și 2028 în cadrul Convenției de la Stockholm”. 

 

În cadrul seminarului au fost prezentate activitățile planificate în cadrul proiectului, care vor contribui la diminuarea riscurilor asociate cu gestionarea stocurilor și echipamentelor, precum și sumarul rezultatelor atinse de către sectorul public și privat în contextul reducerii și eliminării acestor compuși.

 

Totodată, au fost prezentate activitățile setate în Planul de Național implementare a Convenției de la Stockholm (aprobat prin HG 816/2023), dar și consultat cu părțile implicate, draftul proiectului de Regulament privind poluanții organici persistenți, care este în proces de promovare de către Minister.

 

Părțile Convenției depun eforturi pentru a identifica, eticheta și scoate din uz echipamentele (de exemplu, transformatoare, condensatoare sau alte recipiente care conțin stocuri lichide) care conțin BPC până în anul 2025.

 

În Republica Moldova, proiectul este implementat de Ministerul Mediului, prin intermediul Asociației Experților Pro-Mediu în parteneriat cu Centrul Regional RECETOX, Brno, Cehia.