Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministrul Mediului a vizitat Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova

Published on: V, 06/14/2024 - 12:35

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova (SHS) pentru a discuta cu echipa de specialiști despre monitorizarea și prognozarea vremii în contextul fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile.

 

Echipa de prognoziști de la SHS reușește să anticipeze fenomenele extreme cu 3 până la 12 ore înainte și să emită avertismente publicului și instituțiilor interesate. Cu toate acestea, specialiștii au expus dificultățile întâmpinate în anticiparea, prognozarea și avertizarea fenomenelor meteorologice periculoase și extreme.

 

Ministrul Lazarencu a subliniat importanța creșterii eficienței instituției și a anunțat că se negociază în prezent cu Banca Mondială un proiect de dotare cu un sistem numeric performant de anticipare automată a fenomenelor meteorologice.

 

Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să se informeze de pe pagina oficială a SHS https://meteo.md/ , care este unicul distribuitor oficial al datelor meteorologice din Republica Moldova.