Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministerul Mediului în ședință de lucru cu reprezentanții sistemelor colective în contextul modificărilor aduse Legii 209 privind deșeurile

Published on: M, 07/10/2024 - 14:10

Ministerul Mediului a organizat o ședință cu reprezentanții sistemelor colective, la care s-a pus în discuție implementarea modificărilor aduse Legii nr. 209/2016 privind deșeurile, care a intrat în vigoare începând cu 16 mai 2024.

 

Cadrul legal impune aplicarea responsabilității extinse a producătorului (REP) și înregistrarea în Lista producătorilor pentru agenții economici care plasează pe piață echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori,  ambalaje și produse ambalate, uleiuri minerale, lubrifianți sintetici și uleiuri industriale, anvelope, și vehicule, inclusiv componentele și materialele acestora, prin aderarea la sistemele existente sau crearea de sisteme proprii. În acest sens, Grigore Stratulat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, a solicitat organizațiilor de implementare a REP să fie receptive față de agenții economici care întâmpină dificultăți în acest proces.

 

Ministerul Mediului reamintește agenților economici că termenul limită pentru conformare la REP și înregistrare în Lista producătorilor la Agenția de Mediu este 31 iulie 2024. Anterior, pentru a veni în sprijinul acestora, Ministerul Mediului a prelungit perioada de conformare cu două luni, oferind astfel mai mult timp pentru găsirea celor mai bune soluții în implementarea REP-ului.

 

„Este important ca toți actorii implicați să respecte cu strictețe noile reguli pentru a gestiona deșeurile în mod corect și sustenabil, în conformitate cu standardele europene și naționale”, a declarat Secretarul de Stat.