Reprezentanții Ministerului Mediului au participat astăzi la ședința Grupurilor de lucru pentru ocrotirea mediului alături de experți de la Chișinău și Tiraspol. Experții au subliniat importanța implicării agenților economici de pe malul stâng al Nistrului în procesul de raportare a datelor de mediu, în special pentru deșeuri și emisii de poluanți.
Totodată, au fost discutate subiecte ce vizează monitorizarea și schimbul de informații despre volumul apelor de suprafață și subterane captate, monitorizarea și schimbul de informații în domeniul protecției aerului atmosferic, măsurile întreprinse în vederea neadmiterii poluării bazinului râului Nistru, combaterii braconajului și asigurării gestionării eficiente a resurselor acvatice.
Secretarul General al Ministerului Mediului, Petru Tataru, a subliniat importanța implementării proiectului „Inițiativa globală pentru eliminarea echipamentelor cu conținut de bifenili policlorurați (BPC) către anul 2025 și 2028”, în cadrul Convenției de la Stockholm. Partenerul local în implementarea acestui proiect este Asociația Experților „Pro-Mediu”, cu suportul Uniunii Europene. Scopul principal al inițiativei este actualizarea inventarului echipamentelor cu BPC deținute de furnizorii și distribuitorii de energie electrică, precum și de alți utilizatori majori, prin vizite în teren și prelevarea probelor de ulei acolo unde este necesar.
În cadrul ședinței, experții din cadrul Ministerului Mediului, Agenției „Apele Moldovei”, Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Serviciului Hidrometeorologic de Stat și Asociației experților Pro-Mediu au abordat subiecte referitoare la implementarea prevederilor legislației naționale și internaționale în domeniul protecției mediului, precum și activitățile realizate de către autoritățile naționale competente în acest sens.
Experții au convenit să mențină un dialog constructiv și să colaboreze în soluționarea problemelor de mediu pentru beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.