Astăzi a fost lansat proiectul „Consolidarea Capacității Hidrometeorologice în Moldova”, prin intermediul căruia Serviciul Hidrometeorologic de Stat va avea acces la tehnologii și instrumente moderne, care vor facilita colectarea și analiza datelor despre vreme într-un timp mai scurt și cu o eficiență mai mare. Această inițiativă are obiectivul de a ajuta Republica Moldova să devină mai rezilientă la fenomenele meteorologice extreme, inclusiv secete și inundații, care devin tot mai frecvente și mai grave din cauza schimbărilor climatice.
Evenimentul a marcat începutul unui program de 5 ani menit să îmbunătățească capacitatea țării de a anticipa, monitoriza și gestiona riscurile asociate fenomenelor meteorologice extreme. Prin tehnologii avansate, instruiri specializate și infrastructură modernizată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat va oferi prognoze meteo mai precise și avertizări timpurii, protejând comunitățile și economia Moldovei de efectele vremii extreme.
„Schimbările climatice sunt deja o realitate, dar, în funcție de măsurile pe care le luăm acum, este posibil să limităm consecințele acestora. Sarcina noastră este de a preveni fenomenele la care nu ne putem adapta și de a aplica cele mai eficiente practici pentru cele care nu pot fi prevenite. Prin schimbul de experiență și cooperarea din cadrul proiectului, mizăm pe obținerea unor rezultate remarcabile în domeniul hidrometeorologic la nivel național”, a declarat Secretarul General al Ministerului Mediului, Petru Tataru.
Proiectul a fost lansat și va fi implementat de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova în colaborare cu Institutul Meteorologic și Hidrologic Suedez, cu suportul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare. Prin colaborarea internațională, proiectul va sprijini autoritățile din Moldova să adopte cele mai bune practici și tehnologii avansate în domeniul hidrometeorologiei, ceea ce va asigura o mai bună monitorizare a condițiilor meteo și a schimbărilor climatice.