Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

„Economia Circulară în Moldova”: De la teorie la aplicare

Published on: V, 11/29/2024 - 19:10

În cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței naționale „Economia Circulară în Republica Moldova”, Nadejda Bocan, șef interimar al Direcției politici de gestionare a deșeurilor și a siturilor contaminate, a discutat cu agenții economici despre modificările aduse Legii 209/2016 privind deșeurile și importanța implementării  Responsabilității Extinse a Producătorului (REP).

 

„REP prevede ca toți producătorii care importă și plasează pe piață produse cum ar fi: echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatoare, ambalaje și produse ambalate, anvelope, uleiuri și vehicule sunt obligați să colecteze o parte din ele, atunci când acestea devin deșeuri. Acest mecanism este pe larg implementat în toate țările dezvoltate și reprezintă baza unei economii circulare și sustenabile, unde fiecare deșeu este recuperat, reciclat și reintrodus în economie sub formă de materie primă”, a declarat Nadejda Bocan.

 

Totodată, Nadejda Bocan a reamintit participanților că, conform noilor reglementări, producătorii trebuie să se înregistreze în Lista producătorilor la Agenția de Mediu până la data de 1 februarie 2025. Prin urmare, agenții economici care încă nu s-au conformat, au opțiunea de a semna contract cu unul din sistemele colective existente, sau pot crea singuri sisteme proprii de gestionare a REP. 

 

Operatorii economici care nu se vor înregistra în lista producătorilor de produse supuse reglementării de Responsabilitate Extinsă a Producătorului nu vor avea voie să plaseze pe piață și să facă publicitate acestora. Este de menționat că importul se consideră plasare pe piață

 

Conferința subliniază importanța colaborării între toți actorii implicați în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și promovarea economiei circulare în Republica Moldova.