Timp de două zile, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a V-a ședință a Comisiei moldo-ucrainene pentru utilizarea stabilă și protecția bazinului râului Nistru. La Comisia Nistreană au participat oficiali din Republica Moldova și Ucraina, printre care ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, și Olena Kramarenko, Copreședinta Comisiei, prim-viceministră a Ministerului Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei.
În deschiderea ședinței, ministrul Sergiu Lazarencu a evidențiat progresele semnificative în cooperarea bilaterală, subliniind gestionarea cu succes a crizei apei din vara acestui an. Grație eforturilor comune, am putut aproviziona neîntrerupt cu apă cetățenii din mun. Chișinău, dar și cei din întreaga țară.
Gheorghe Hajder, secretar de stat al Ministerului Mediului, Copreședinte al Comisiei, a mulțumit părții ucrainene pentru colaborarea strânsă, accentuând importanța menținerii dialogului în cadrul acestei platforme transfrontaliere.
Pe parcursul ședinței, au fost prezentate activitățile grupurilor de lucru ale Comisiei, precum și provocările întâmpinate în ultimul an. Printre subiectele principale s-au aflat propunerile de actualizare și îmbunătățire a Regulamentului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, impactul războiului asupra infrastructurii critice din Ucraina și necesitatea modernizării sistemelor de monitorizare, precum și simplificarea procesului de schimb reciproc de informații. De asemenea, membrii Comisiei au discutat planurile de gestionare a districtului hidrografic al Nistrului.
În plus, ședința a inclus informații privind cooperarea internațională, cu intervenții din partea reprezentanților Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Acestea au vizat actualizarea scenariilor de impact al schimbărilor climatice în bazinul Nistrului, precum și proiectele sprijinite de Fondul Global de Mediu pentru consolidarea cooperării transfrontaliere.
Comisia privind utilizarea stabilă și protecția bazinului râului Nistru, activează în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului rîului Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012. Organizarea ședinței a beneficiat de sprijinul Ambasadei Suediei, în cadrul unui proiect dedicat managementului durabil al râului Nistru.
Documentele ședinței pot fi accesate pe pagina web a Comisiei https://dniester-commission.org/en/news/annotated-agenda-of-the-5th-meeting-of-the-commission-for-sustainable-use-and-protection-of-the-dniester-river-basin-draft/