Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Mediului

Ministerul Mediului cere agenților economici să activeze în conformitate cu autorizațiile de gestionare a deșeurilor

Published on: J, 02/17/2022 - 19:47

Ministerul Mediului atenționează agenții economici, ce sunt antrenați în transferul deșeurilor, să activeze în conformitate cu autorizațiile de gestionare a deșeurilor emise de Agenția de Mediu. Serviciului Vamal a fost sesizat de către Ministerul Mediului despre necesitatea intensificării controalelor, luând în considerație condiția existenței autorizației de gestionare a deșeurilor pentru agenții economici care exercită asemenea operațiune pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Atenționăm că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile. Cei care nu dețin astfel de autorizații sunt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizăm că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu.

 

Considerăm, că acțiunile recente desfășurate de Serviciul Vamal sunt în limitele cadrului normativ în vigoare.

 

Ministerul Mediului, declară cu fermitate că nu intervine cu favorizări în cazurile când sunt depistate încălcări de legislație de mediu și nu intenționează să faciliteze acțiunile ce duc la poluarea mediului. Insinuările  apărute recent în presă sunt neîntemeiate și nu favorizează dialogul pentru soluționarea problemelor de mediu care s-au sedimentat în teritoriul Republicii Moldova mai bine de 30 de ani. Respingem orice acuzație adusă instituțiilor de mediu privind subiectului reflectat în presă pe cazul camioanelor oprite la podul de la Rezina.

 

Considerăm că Republica Moldova poate să atingă obiectivul trasat de ”Zero Deșeuri”, prioritate pentru Minister, chiar dacă este necesar impunerea regulilor mai exigente, la care se lucrează în prezent, inclusiv prin modificarea cadrului normativ.